Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Оселедець під шубою, холодець, олів’є та салат “Бичок”: рецепти страв на Новий рік

Покровителем Нового 2021 року є Білий Металевий Бик. Відтак, щоб задобрити його треба приготувати ті страви, які йому будуть найбільше до вподоби. Бик є невибагливою твариною, йому подобаються прості й неекзотичні страви.

Чудовим варіантом, який приємно здивує рідних та гостей, може стати салат “Бичок”.

Інгредієнти:

Сир – 100 г
Яйця – 3 шт
Перепелине яйце – 1 шт
Цибуля – 1 шт
Мариновані огірки – 2 шт
Морква відварна – 2 шт
Картопля відварна – 1 шт
Ковбаса 300 г
Оцет
Оливки, горішки, зелень для декору.

Спосіб приготування:

Нарізати ковбасу й цибулю на маленькі кубики.
В цибулю додати оцет і замаринувати на 10 хвилин.
На терці потерти мариновані огірки, картоплю і моркву, додати їх у тарілку до ковбаси.
Цибулю зцідити й промити водою, додати в салат.
Відварити курячі яйця і розділити їх на білок й жовток, який також треба потерти на середній терці. Жовтки додати у тарілку.
На терці натерти сир й додати у суміш.
Посолити, додати перцю й 2 ложки майонезу. Перемішати.
Білок з яєць потерти на маленькій терці, він знадобиться для прикрашання.
Салат викласти на тарілку у формі голови бика, покрити його натертим білком.
Плямку бику зробити з товчених горіхів.
Перепелине яйце розрізати, вибрати жовток, покласти замість нього оливку і зробити бику очі, зі шматочків ковбаси вирізати мордочку та вушки.
Можна прикрасити салат зеленню та помідорами.

Класичною новорічною стравою є “Оселедець під шубою”. Цього року спробуйте його більш корисний варіант – без майонезу. Таким чином, знаменитий оселедчик під шубою стає набагато менш шкідливим, і ти отримаєш чудовий дієтичний варіант цього салату без майонезу.

Інгредієнти:

400 г філе оселедця,
2 буряка,
2 моркви,
3 картоплини,
1 цибулина,
гілочка зелені,
4 яйця,
400 мл сметани,
1 ч. ложка гірчиці,
1 ч. ложка лимонного соку,
щіпка цукру,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Овочі можна відварити, а можна, загорнувши у фольгу, запекти в духовці приблизно 30-40 хвилин. Остуди, почисти і поріж кубиками.
Звари круто яйця, остуди і відокрем білки від жовтків. Білки також поріж кубиками. Жовтки потри на тертці.
Цибулю дрібно поріж і при бажанні залий холодною водою на 10 хвилин, щоб вона стала м’якшою. Злий воду, посип цукром і скропи лимонним соком.
Приготуй оселедець. Для цього очисти його від шкіри, нутрощів і кісточок і поріж маленькими шматочками.
Приготуй замість майонезу соус для оселедця під шубою. Змішай сметану і гірчицю, посоли, поперчи і збий вінчиком до однорідної маси.

Тепер зберіть салат, пошарово виклавши інгредієнти і змастивши їх соусом у такій послідовності:

на дно тарілки виклади шматочки оселедця,
посип цибулею,
потім поклади картоплю,
шар моркви,
шар яєчних білків,
шар буряка,
зверху оселедець під шубою посип жовтками і прикрась зеленню.

Поставте салат у холодильник на 1-2 години, щоб він настоявся і охолонув.

“Швидкий холодець”
Для багатьох новорічне застілля асоціюється з обов’язковою стравою – холодцем. А за рецептом Євгена Клопотенка, його більше не потрібно годинами варити, а потім нервувати, чи застигне. Можна приготувати холодець зі свинини на бульйоні з овочами, а потім його желерувати. Ви витратите 2 години, а холодець вийде значно кориснішим за традиційний. Холодець по-новому можна зробити порційним і подавати на подушці з картопляного пюре із соусом із хрону та вершків. Просто. Вишукано. Смачно.

Інгредієнти:

200 г Свинина м’якоть
100 г Корінь селери
100 г Картопля
400 г Вода
30 г Вершки
10 г Желатин
0.5 шт. Цибуля
0.5 шт. Авокадо
0.5 шт. Морква
1 шт. Паличка кориці
1 шт. Лавровий лист
1 зірочка Аніс
за смаком Хрін
за смаком Сіль

Спосіб приготування:

Свинину (200 г) залийте водою, доведіть до кипіння і варіть впродовж 5 хвилин до появи білка (піни, яку зазвичай знімають шумівкою) – це зробить бульйон прозорим і знизить кількість насичених і екстрактивних речовин у м’ясі, які перевантажують організм.
Окремо зваріть бульйон з овочів. Корень селери (100 г), моркву (0.5 шт) і цибулю (0.5 шт.) залийте водою, додайте паличку кориці і зірочку анісу. Варіть на повільному вогні 20 хвилин, потім перекладіть в овочевий бульйон свинину, посоліть і варіть ще 40 хвилин.
Для приготування картопляного пюре відваріть картоплю (100 г) в підсоленій воді з лавровим листком і перцем до готовності.
Процідіть бульйон.
Моркву наріжте кубиком, м’ясо розділіть на волокна.
У крижаній воді замочіть листковий желатин. Порошковий желатин слід замочувати у воді кімнатної температури за пропорцією 1:5 (желатин: вода).
На дно силіконових формочок для кексів викладіть кубики моркви і шматочки м’яса.
Гарячий бульйон з’єднайте з розчиненим на водяній бані желатином (10 г). Перемішайте до повного розчинення желатину. Щоб розчинити желатин, потрібно злити воду, помістити миску з желатином на каструлю з водою і нагрівати, доки желатин не стане рідким. Миску з желатином можна поставити в миску з дуже гарячою водою/окропом і помішувати, поки желатин не розчиниться. Якщо бульйон достатньо гарячий, то желатин можна окремо не розчиняти, а віджати і ввести в гарячий бульйон, потім перемішати, поки желатин цілком не розчиниться. Желатин не можна кип’ятити.

Розлийте бульйон по формах і помістіть холодець у холодне місце до остаточного застигання.
Із відвареної картоплі приготуйте пюре. Хрін з’єднайте з вершками.

Подайте холодець теж по-новому: за допомогою кулінарного кільця сформуйте основу з картопляного пюре.
Виріжте з авокадо кульки.

Дістаньте застиглий холодець із формочок. Для цього опустіть форму в гарячу воду (вона не повинна потрапити на холодець!) і чекайте, поки холодець відійде від стінок форми, а потім переверніть її і дістаньте порції холодцю.
Викладіть холодець на пюре, додайте соус з хрону, прикрасьте кульками авокадо – холодець по-новому готовий!

“Корисне олів’є”

Корисним можна зробити і салат “Олів’є”,приготувавши його по-новому.

Перш за все, розберемося з майонезом — саме цей продукт робить Олів’є таким калорійним. Замінюємо магазинний майонез на домашній майонез. А ще краще — на домашній йогурт із 2,5% жирності.

Варену ковбасу варто замінити на відварну індичу чи курячу грудинку. М’ясо повинно бути свіжим, хорошої якості, тому його слід ретельно вибирати.

Консервований горошок можна замінити замороженим — це знизить кількість консервантів у страві. Морожений горошок потрібно залити окропом на деякий час і згодом додавати в салат!

Замість маринованих огірків краще взяти квашені.

Картоплі в салат додайте мінімально. До того ж, картоплю можна замінити або розбавити її кількість відварною селерою або кислими яблуками (наприклад, сорту Антонівка).

Щоб зробити салат яскравішим, можна додати болгарський перець. Також перцем можна замінити моркву — це знизить глікемічний індекс страви.

До речі, на новорічному столі повинен переважати білий колір – символ року Білого Металевого Бика. Прикрашати страви на святковому фуршеті слід петрушкою чи кропом, адже Бик травоїдна тварина. Щоб догодити Білому Бику, новорічний стіл 2021 повинен бути прикрашений у світлих тонах. Окрім традиційних закусок, не забудьте про салати, адже це обов’язковий атрибут Нового року. Окрім салатів приправлених майонезом, ви можете приготувати легкі овочеві салати з оливковою олією з додаванням великої кількості зелені, яку так любить Бик.

За матеріалами інтернет-джерел

Система Orphus