Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство ТОП-новина 

Найвищий результат на виборах серед обласних центрів “Слуга Народу” отримала на Полтавщині, – КВУ

Комітет виборців України порівняв результати провладних партій на місцевих виборах за останні роки. Зокрема, було проаналізовано кількість депутатських мандатів, отриманих партією «Слуга Народу» на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, партією «Блок Петра Порошенка» на місцевих виборах 25 жовтня 2015 р. та «Партією Регіонів» на місцевих виборах 31 жовтня 2010 р. в міських радах обласних центрів та м. Києві. Також було порівняно кількість посад міських голів, отриманих за результатами виборів.

Як зазначають у КВУ, загалом «Слуга Народу» отримала менше депутатських мандатів у містах-обласних центрах та м. Києві, ніж «Блок Петра Порошенка» та «Партія Регіонів». В цілому за результатами місцевих виборів 2020 року лише 13% обраних депутатів були висунуті партією «Слуга Народу». Це менше, ніж в БПП (19%) та втричі менше, ніж в «Партії Регіонів» (38%).
Найвищий результат «Слуга Народу» отримала в Полтавській (21% обраних депутатів були висунуті партією) та Запорізькій (20% депутатів обрано) міських радах. По 19% депутатів «Слуги Народу» обрано до складу міських рад в Сумах, Черкасах та Херсоні. Партія не має жодного місцевого депутата у Львові та Івано-Франківську, у Тернополі – лише 7% депутатів від складу ради, Хмельницькому, Чернігові та Києві – по 10% депутатів. Загалом це вперше за останні роки, коли провладна партія не отримала жодного депутатського мандата в окремих обласних центрах. В цілому результати «Слуги Народу» є дещо вищими на Півдні та в Центрі України, нижчими – на Заході. У жодному обласному центрі «Слуга Народу» не зайняла перше місце за кількістю набраних голосів виборців.
У 2015 р. партія «Блок Петра Порошенка» отримала найвище представництво у м. Києві (43% депутатів), Житомирі (26%) та Одесі (22%). Найнижче в Харкові (8%) і Дніпрі (9%). У 2010 році «Партія Регіонів» була найбільш представлена в Донецьку (94% депутатів) та Луганську (80%), найменше – в Луцьку (6%), Львові (7%), Івано-Франківську (7%) та Хмельницькому (8%).
У «Слуги Народу» також значно гірші результати за кількістю обраних міських голів. Партія не отримала жодної посади міського голови в обласних центрах України. Для порівняння: у 2015 році від БПП було обрано 5 міських голів, у 2010 році від «Партії Регіонів» – 10 голів.

«Порівняння результатів провладних партій в обласних центрах є показовим із двох причин. По-перше, саме в таких містах знаходяться основні фінансові та матеріальні ресурси області, а тому всі провладні партії намагаються отримати якомога більший контроль за ними. По-друге, таке порівняння є більш точним, на відміну від порівняння загальних результатів по країні. Адже внаслідок реформи децентралізації кількість та перелік громад в Україні змінилися і порівнювати дані 2010 та 2020 р. в цілому по країні було б некоректно», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Перейти до вмісту