Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині реалізують пілотний проєкт із впровадження системи зважування в русі

Один із десяти майданчиків для автоматичного зважування транспорту в русі вже встановили на дорозі М-22 Полтава – Олександрія.

У Полтавській області працює пілотний проєкт із впровадження систем зважування автомобілів в русі Weight-in-Motion (WiM) на дорогах загального користування області. У його межах управління інфраструктури та цифрової трансформації ОДА, Служба автомобільних доріг у Полтавській області та Міністерство інфраструктури України опрацювали та визначили ділянки доріг для встановлення 10 вищевказаних систем.

Про це на апаратній нараді 7 грудня повідомив т.в.о. начальника управління інфраструктури та цифрової трансформації облдержадміністрації Сергій Марчишинець, повідомили в пресслужбі Полтавської ОДА.

«Нині таку систему встановлено та запущено в тестовому режимі на автомобільній дорозі державного значення М-22 Полтава – Олександрія в селі Підгорівці Козельщинського району. Було зафіксовано перевантаження транспортного засобу на 80 тонн. Проводяться монтажні роботи із запуску другого комплексу на автодорозі державного значення Н-31 Дніпро – Решетилівка поблизу міста Кобеляки. Також планується установити 3 комплекси на дорозі М-03», – сказав Сергій Марчишинець.

Він додав, що основна мета впровадження проєкту – максимально залучити державні кошти, адже вартість будівництва одного комплексу – до 1,54 мільйона доларів США.

Управління спільно з юридичним департаментом облдержадміністрації розробили пропозиції щодо посилення заходів контролю під час дотримання температурного режиму учасниками дорожнього руху на дорогах області.

Також у регіоні планується впровадити систему фото-відеофіксації на дорогах. Реалізовуватимуть ініціативу в області спільно з патрульною поліцією.

«Цей проєкт актуальний, адже статистика виникнення ДТП залишає бажати кращого. На автомобільних дорогах загального користування області за останні 3 роки скоєно 11430 дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло 380 осіб та травмовано 3660 людей», – сказав Сергій Марчишинець.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов розповів, що за рік у Полтавській області ситуація з якістю доріг докорінно змінюється.

«Цьогоріч державні інвестиції в дорожню інфраструктуру Полтавщини рекордні. Це суттєві цифри», — зазначив Олег Синєгубов.

Очільник області наголосив, що актуальним залишається питання контролю важковагового транспорту, адже місцеві дороги, скільки б їх не ремонтували, не витримають такого навантаження. Нині на державних дорогах є 9 сертифікованих майданчиків для вагового контролю. Крім того, є більше 30 майданчиків, де можна здійснювати відстій автомобілів.

Олег Синєгубов додав, що якби частина коштів від штрафів щодо порушення правил дорожнього руху, які фіксуються фото- та відеосистемами, йшли у місцеві бюджети, то такі системи можна було б встановлювати на умовах співфінансування. Нині облдержадміністрація працює над цим питанням.

«Головне — мотивація органів місцевого самоврядування. Аби частина штрафів ішла до місцевого бюджету, то це б стимулювало до роботи, гроші зі штрафів були б як компенсація за витрати», — сказав Олег Синєгубов.

Також в області планують розробити єдину інтерактивну карту місць концентрації дорожньо-транспортних пригод для їх ліквідації та інформування учасників дорожнього руху, упровадження GPS-навігації з метою забезпечення якості пасажирських перевезень та розширення мережі систем зважування автомобілів у русі Weight-in-Motion (WiM).

Перейти до вмісту