Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині підготували пропозиції щодо підтримки малого і мікробізнесу

На засіданні новоствореної робочої групи з напрацювання пропозицій щодо вирішення проблемних питань діяльності відповідної категорії фізичних осіб-підприємців підготували пропозиції щодо підтримки малого і мікробізнесу.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов та його заступник Євген Греков у форматі відеоконференції поспілкувалися з підприємцями, представниками профільних громадських організацій, повідомили у Полтавській облдержадміністрації.

“Офіс Президента збирає інформацію з областей. Маємо напрацювати пропозиції, щоб нас почули в Києві. Обґрунтовуватимемо їх і відстоюватимемо”, – зазначив Олег Синєгубов.

“Із представниками робочої групи ми зустрічалися під час спільної наради, яку організовував Офіс Президента щодо напрацювання пропозицій, проговорювали окремі правові аспекти. Тоді говорили, що положення закону від 1 грудня 2020 року №1017-ІХ про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України не вирішують усі проблеми, з якими стикаються у роботі представники малого бізнесу, особливо мікробізнесу, – сказав Євген Греков. – Крім того, існує певна невідповідність в інших нормах законодавства і щодо ведення бухгалтерського обліку, і щодо стану первинних документів, ведення необхідної документації, щоб можна було підтвердити наявність/відсутність підстав для застосування реєстраторів розрахункових операцій, ведення повністю повноцінного обліку, що для малого і мікробізнесу є обтяжливим. Ми це розуміємо. Тому й зібралися, щоб виявити проблемні питання, їх систематизувати і долучитися до загального процесу їх вирішення на державному рівні”.

Підприємці наголосили на необхідності термінового розгляду й ухвалення законопроєктів №3853-1, №3853-2 та №3993.

“Ці законопроєкти напрацьовані. Перший поданий ще влітку, пройшов комітет, в нього є підтримка майже в усіх фракціях. Він справді може вирішити гостру проблему перед Новим роком, щоб люди могли роз’їхатися додому. Крім того, потрібно створити при Президенті постійно діючий консультативно-дорадчий орган, що опікуватиметься розвитком малого і мікропідприємництва”, – зазначила представниця Спілки сприяння розвитку підприємництва з Миргорода Олеся Золотарьова.

Додала, що потрібно розмежувати допомогу, яку надають ФОП і найманим працівникам і висловила пропозицію надати можливість малим підприємствам користуватися кредитною програмою “5-7-9”.

“Питання, яке турбує мікропідприємництво, – вирішення питання фіскалізації. Тому й звертаємося до Верховної Ради, щоб вона розглянула на позачерговій сесії законопроєкти 3853-1, 3853-2, 3993. Відтермінування фіскалізації не вирішує нашої проблеми”, – сказав представник громадської організації «Save ФОП» у Полтавській області Анатолій Волинець.

“Розуміємо, що людям потрібно працювати й заробляти на своє життя. Всі пропозиції акумулюємо. Спільні напрацювання направимо на центральний рівень. Нині вирішується питання щодо скликання позачергової сесії Верховної Ради, зокрема щоб розглянути й відповідне питання. За ініціативною Президента створена Рада з питань сприяння розвитку малого підприємництва”, – підсумував Олег Синєгубов.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, з заявками на отримання допомоги в розмірі 8 тисяч гривень звернулися 10823 підприємці і наймані працівники.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту