Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

МОЗ та Світовий банк розроблять рекомендації для операційних процедур та стандартів надання невідкладної допомоги

Міністерство охорони здоров’я розробило цілий ряд стратегічних заходів, що системно вплинуть на функціонування системи екстреної медичної допомоги в Україні. Ініціатива у рамках спільного зі Світовим банком проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Група українських та іноземних фахівців, спираючись на міжнародний досвід, розробить пакет рекомендацій для операційних процедур та стандартів надання невідкладної допомоги у відділеннях ЕМД, про йдеться на сайті МОЗ.

Проєкт, зокрема, передбачає навчання медичного персоналу за сертифікованими міжнародними програмами, адаптованими під особливості української системи охорони здоров’я. Також відділення «екстренки» у близько півсотні опорних лікарень будуть оснащені новим медичним обладнанням відповідно до рекомендованих стандартів.

Нагальна необхідність розвитку екстреної медичної допомоги до сучасних умов та викликів обумовлена невтішно статистикою: в Україні рівень смертності на 100 тисяч населення є одним з найвищих у світі. Більше 70% летальних випадків складають захворювання системи кровообігу (гострий інфаркт міокарда, інсульт тощо) та зовнішні причини смерті (нещасні випадки, дорожньо-транспортні пригоди, насильницькі дії). При цьому рівень госпіталізації таких категорій пацієнтів і постраждалих, в порівнянні з показниками в країнах ЄС, є найнижчим. Так, смертність серед пацієнтів, доправлених до відділення з гострим інфарктом міокарда, становить 12,5 відсотка (у США – 3,3%).

Зниження показника смертності у категоріях пацієнтів та постраждалих відбудеться завдяки розвитку й синхронізації всіх ланок системи екстреної медичної допомоги: домедичної допомоги, ЕМД на догоспітальному етапі, а також перебування у відділенні ЕМД. Належна послідовність та спадкоємність етапів дасть змогу реалізувати так звану концепцію «золотої години». Її суть полягає у потребі надання пацієнтам допомоги протягом першої години після виникнення загрози життю. У цей період медики повинні відновити життєво важливі функції людини, інакше в органах та тканинах можуть розвинутись незворотні зміни з летальним наслідком.

Партнером МОЗ у реалізації проєкту виступає громадська організація «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги», котра є представником Європейської спілки лікарів невідкладних станів (EUSEM) та офіційним провайдером Європейської Ради Реанімації (ERC) в Україні.

Перейти до вмісту