Ви тут:
Суспільство 

Давні люди могли впадати у сплячку, – вчені

Стародавні люди, які жили на території Європи пів мільйона років тому, могли виробити відмінну стратегію виживання під час довгих зим льодовикового періоду: не виключено, що вони впадали у сплячку.

Як повідомляє ВВС, на цю думку антрополога Антоніса Барціокаса з Університету Фракії імені Демокріта наштовхнули численні останки гомінідів у печерах Сіма де лос Уесос на півночі Іспанії.

Ці печери стали одним із найважливіших джерел інформації при вивченні еволюції людини. Там виявили понад 7500 фрагментів кісток, які належали принаймні 29 древнім людям, яких часто відносять до виду Homo heidelbergensis – людина Гейдельберзька.
Однак, за словами Барціокаса, вчені, які досліджували ці останки, досі не враховували одну важливу деталь: ці кістки носять ознаки цілої низки захворювань, таких як рахіт, пов’язаних із нестачею вітаміну D. А це, на думку грецького антрополога, означає, що стародавні люди довгі місяці проводили без денного світла.

Раніше довгострокові дослідження психічного стану полярників, що зимують в Антарктиді, виявили існування унікального адаптивного механізму, який активізується при ізоляції людини в екстремальних природних умовах протягом тривалого часу.

Цей стан, відомий як синдром зимової сплячки, не обмежується тільки учасниками полярних експедицій.

Перейти до вмісту