Ви тут:
Суспільство 

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

З ініціативи Організації Об’єднаних Націй Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно 9 грудня.

У цей день 9 грудня 2003 року в мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції (ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року). Уже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов’язковий до виконання її сторонами, інформує wikipedia.

На кінець 2009 року Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року.

Документ зобов’язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

Згідно з Конвенцією ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання. Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

Через рік після Революції гідності Україна залишалася найбільш корумпованою країною Європи: за результатами глобального Індексу сприйняття корупції 2014 (Corruption Perceptions Index) країна посідала 142 місце зі 175.  Тож у 2015 році почали працювати Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Бюро розслідує корупційні справи, до яких причетні держслужбовці категорії «А». НАЗК — центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту