Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

В Україні 14 грудня відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Ця дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня 1986 року офіційно завершили будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Як повідомили в Департаменті соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації, на сьогодні в області проживає 9 237 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, з яких 3 186 мають інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи.

До речі, 2021 пропонують оголосити Роком вшанування подвигу ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської трагедії.

Звернення голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького.

“Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС! Дорогі земляки!

Цього дня у далекому 1986 році ціною надзвичайних людських зусиль було закінчено будівництво захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Завдяки подвигу ліквідаторів тієї страшної техногенної катастрофи мільйони людей отримали можливість радіти життю, працювати, ростити дітей, дбати про майбутнє.

Вічна пам’ять тим, хто загинув у боротьбі з ядерною стихією, хто пішов із життя через підірване здоров’я.

Спільний обов’язок влади і суспільства оточити турботою ліквідаторів аварії та «чорнобильські» родини, зробити все можливе для покращення їх соціального захисту, медичного обслуговування, вирішення соціально-побутових питань.

Бажаю вам, шановні герої-чорнобильці, міцного здоров’я, добробуту, миру та довгих років життя. Дякую за мужність та вірність громадянському обов’язку!”

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов звернувся жителів Полтавщини з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

“Шановні полтавці!

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

У житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною, відлунням болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. 

Героїзм учасників ліквідації аварії на ЧАЕС врятував мільйони життів, врятував світ.  

Полтавці були в числі перших, хто розпочав ліквідацію наслідків чорнобильської катастрофи, прийняв на себе головний удар нищівної стихії, а в подальшому зводив споруду укриття.  Глибока вдячність і низький уклін ліквідаторам, які працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, щоб якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду.

Низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов у ядерний вогонь, аби зупинити ланцюгову реакцію смерті, свідомо й жертовно віддав за нас своє життя.

Шановні ліквідатори-чорнобильці! Щиро бажаю всім вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди вас супроводжує людська вдячність за ваші добрі справи!”

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту