Ви тут:
Медицина Прес-релізи Суспільство 

11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

11 грудня відзначається Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Завідувач алергологічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім. Скліфосовського Лариса Кулик розповіла про прояви та лікування бронхіальної астми.

Астма вважається невиліковною хворобою, науковцям досі не вдалося точно визначити основні причини її виникнення. Однак більшість експертів погоджуються, що найбільш поширеними факторами ризику є генетична схильність в поєднанні з зовнішніми подразниками.

Бронхіальна астма проявляється по-різному, періодично або постійно.

Це можуть бути напади задухи, задишка, сухий і надривний кашель, свистячі хрипи при видиху, біль у грудях. Окремо виділяють кашльову форму захворювання, часто кашель посилюється вночі й відступає вдень.

Частота та ступінь важкості симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі.

До найпоширеніших причин бронхіальної астми належать алергени, спадкова схильність, шкідливі умови праці (вплив хімічних подразників, особливо на робочому місці), низька вага при народженні та/або куріння матері під час вагітності, ожиріння, низька фізична активність, часті респіраторні захворювання, деякі медикаменти. 

Аспірин, група протизапальних і знеболюючих препаратів, ліки від тиску (бетаблокатори) також можуть стати поштовхом для розвитку брохніальної астми.

Розвитку хвороби можуть сприяти домашні алергени (пил і пилові кліщі, пліснява), домашні тварини (шерсть, пір’я, слина тощо), таргани і засоби побутової хімії.  

Можуть викликати посилення симптомів або розвиток ускладнень астми несприятливі погодні умови (холодне повітря), сильне емоційне (страх або гнів) та фізичне навантаження.

«Полтавська область не належить до потужних промислових регіонів, але бронхіальна астма  розповсюджена, на жаль, по всій Україні. Симптоми бронхіальної астми – це лише верхівка айсберга. Лікувати треба не симптоми, а саме захворювання. Адже першопричиною є генетична гіперактивність бронхів. Вони можуть несподівано зреагувати на будь-який подразник: зміну температури повітря, вологості, перебування у одному приміщенні з курцем, свіжу фарбу чи шерсть домашньої тварини. Дуже важливо вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, дотримуватися режиму праці й відпочинку. Але ні корисні фізичні навантаження, ні загартування-обливання не застрахують від астми стовідсотково. Їй неможливо запобігти. Проте чим раніше, за перших симптомів, розпочнеться фармтерапія, то менш вірогідний тяжкий перебіг захворювання, стійкішою і більш тривалою буде ремісія. Кожен організм по-різному реагує як на подразники, захворювання, так і на саму терапію», – пояснює завідувач алергологічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім. Скліфосовського Лариса Кулик.  

ЯК ЗМЕНШИТИ РИЗИКИ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ

Слідкуйте за чистотою вдома – регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення.

Стежте за рівнем сухості повітря, за потреби – зволожуйте і фільтруйте його спеціальними приладами.

Обмежте використання побутової хімії, а під час прибирання користуйтеся гумовими рукавичками і маскою.

При перших підозрах на алергію зверніться до лікаря.

Оскільки поштовхом для розвитку астми можуть стати деякі препарати, не займайтесь самолікуванням, перед прийомом будь-яких ліків радьтеся з лікарем.

Будьте активними, навіть якщо ви не займаєтесь спортом, мотивуйте себе гуляти щодня за будь-якої погоди.

Перейти до вмісту