Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З початку року на Полтавщині працевлаштувалося 31,5 тисячі осіб

У січні-жовтні 2020 року з Полтавською обласною службою зайнятості співпрацювали 8,3 тисячі роботодавців. Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості Полтавської області у січні-жовтні 2020 року – 43,7 тисячі одиниць.

За сприяння служби зайнятості Полтавської області за цей період працевлаштовано 31,5 тисячі осіб, повідомляє pol.dcz.gov.ua

З числа колишніх безробітних 43% знайшли роботу у сільському, лісовому та рибному господарстві; 14% – у переробній промисловості; 12% – у оптовій і роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів; 6% – у будівництві.

Кількість безробітних, працевлаштованих на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становила 367 безробітних ( 61 особа, недостатньо конкурентоспроможна на ринку праці та 306 осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємства в пріоритетних видах економічної діяльності).

За сприяння служби зайнятості Полтавської області забезпечена тимчасова зайнятість 4,7 тисячі громадян, зокрема 3,8 тисячі осіб взяли участь у громадських роботах та 0,9 тисячі осіб – в інших роботах тимчасового характеру. Найбільш поширені види громадських робіт: екологічний захист навколишнього середовища; благоустрій; інформування про субсидії; роботи із соціально вразливими верствами населення, інші роботи; впорядкування місць поховання, меморіалів захисників Вітчизни; будівельні та ремонтні роботи на об’єктах соціальної сфери тощо.

Для забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, у січні-жовтні 2020 року за сприяння служби зайнятості Полтавської області 4,7 тисячі безробітних проходили професійне навчання. Зокрема, у центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості навчалися 3,3 тисячі людей.

Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є: оператор котельні, швачка, офісний службовець (бухгалтерія), касир торговельного залу, електромеханік торговельного та холодильного устаткування, кравець, перукар (перукар – модельєр).

Протягом січня-жовтня 2020 року профорієнтаційні послуги надані 59,7 тисячі осіб, у тому числі 42,9 тисячі осіб, які мали статус зареєстрованого безробітного. Також до профорієнтаційних послуг залучені 5,9 тисячі молодих людей, які навчаються у закладах різних типів, з них 5,7 тисячі школярів.

Станом на 1 листопада 2020 року кількість безробітних становила 20,1 тисячі осіб, допомогу по безробіттю отримали 17,6 тисячі клієнтів служби зайнятості.

Структура зареєстрованих безробітних станом на 1 листопада 2020 року.

За статтю: у загальній кількості зареєстрованих безробітних, чоловіки становили – 8 тисяч осіб (або 40%), жінки – 12,1 тисячі осіб (або 60%).

За віковими групами: 30% зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років; 28% – у віці від 35 до 45 років; 42% – у віці понад 45 років.

За освітою: 51% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту; 36% – професійно-технічну; 13% – загальну середню освіту.

За видами економічної діяльності: серед зареєстрованих безробітних 21% раніше були зайняті у переробній промисловості; 19% – у оптовій та роздрібній торгівлі; 13% – у сільському, лісовому та рибному господарстві; 12% – у державному управлінні й обороні.

За професійними групами: серед зареєстрованих безробітних переважають працівники сфери торгівлі та послуг (19%); робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (15%); представники найпростіших професій та законодавці, вищі державні службовці, керівники (по 13%).

На 1 листопада 2020 року кількість вакансій, заявлених роботодавцями до служби зайнятості Полтавської області становила 2,1 тисячі одиниць. Крім того, у базі даних служби зайнятості містилася інформація про 1,9 тисячі пропозицій роботи, отриманих з інших джерел.

Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 7,1 тисячі гривень, що на 1030 ггривень (17,1%) більше, ніж на 1 листопада 2019 року.

За видами економічної діяльності: більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (32%); торгівлі та ремонту автотранспорту (12%); на підприємствах охорони здоров’я та наданні соціальної допомоги (10%).

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом (25%); на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (24%); на працівників сфери торгівлі та послуг (13%); на професіоналів (11%).

Перейти до вмісту