Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Які сервіси вже запроваджені податковою службою та як ними користуватись, – Алла Рябкова

Про електронні сервіси платникам податків розповіла під час online-конференції в ОКІА «Новини Полтавщини» заступник начальника, Голова Комісії з ліквідації Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова.

Починаючи з якої дати можливо реєструвати та використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій?

Починаючи з 1 серпня 2020 року у суб’єктів господарювання з’явилася можливість реєструвати та застосовувати програмні реєстратори розрахункових операцій. На даний час на сайті ДПС України реалізовано можливість завантажити, встановити та зареєструвати відповідне програмне забезпечення.

Що таке програмний реєстратор розрахункових операцій?

Програмний реєстратор розрахункових операцій – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

В основі програмних РРО лежить програмне забезпечення. Власне програма, за суттю, і є РРО, хоча програмні РРО можуть бути виконані й у вигляді програмно-апаратних або програмно-технічних комплексів.

Отже, програмний РРО можна встановити на комп’ютер, телефон, планшет. Фіскальні функції в такому РРО виконує фіскальний сервер ДПС, який інтегрується з програмним РРО через прикладний програмний інтерфейс (API) і реєструє всі розрахункові операції. Також цей фіскальний сервер реєструє самі програмні РРО, електронні розрахункові документи й електронні фіскальні звітні чеки, зберігає дані про проведені розрахункові операції, обробляє та надає доступ до інформації про розрахункові операції, проведені через програмні РРО.

Платник податків в своїй діяльності може використовувати одночасно різні типи РРО, наприклад портативний та програмний?

Паралельно можуть використовуватися як звичайні класичні (апаратні) так і програмні реєстратори розрахункових операцій. Суб’єкт господарювання може самостійно обирати класичний чи програмний РРО йому використовувати в залежності від характеру та особливостей здійснюваної діяльності, а також потреб та фінансових можливостей. При цьому електронні чеки матимуть таку ж юридичну силу як і паперові чеки.

Який алгоритм роботи з програмним РРО

1. Встановити на пристрій (планшет, смартфон і т.п.) програмний РРО.

2. Зареєструвати РРО в органах державної податкової служби (в разі наявності, можливо через приватну частину Електронного кабінету платника податків):

– ввести в РРО номенклатуру товарів і послуг;

– перевести РРО в фіскальний режим роботи – зареєструвати РРО через Електронний кабінет або у додатку РРО натиснути кнопку «фіскалізувати» (для РРО буде виданий унікальний номер);

3. Товари, послуги які обирає покупець, платник податків може ввести вказавши номенклатуру або сканує смартфоном штрих-код чи QR-код товару:

– коли чек буде сформовано, платник податків натискає кнопку «фіскалізувати»;

– чек з обраним товаром (послугою) надсилається на сервер органу державної податкової служби.

4. Сервер органу державної податкової служби надає чеку фіскальний номер і QR-код та відправляє назад на пристрій РРО платника податків:

– з цього часу РРО відображає чек, в кінці якого буде QR-код.

5. Чек з QR-кодом надається покупцю одним із варіантів:

– відправляється на мессенжер покупцю за його номером телефону;

– передається через NFC на телефон покупцеві;

– сканується та зберігається смартфоном покупця;

– роздруковується та надається на паперовому носії;

– фотографується чек або переписується номер чека.

Як здійснюються розрахункові операції, якщо програмний РРО втратив зв’язок із сервером?

У зазначений період у розрахунковому документі вказують інформацію про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. У режимі офлайн проводити розрахункові операції можна не довше 36 годин зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюють фіскальні номери з діапазону, сформованого фіскальним сервером. Номери з
цього діапазону можна використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця. Без зарезервованих фіскальних номерів із цього діапазону використовувати програмний реєстратор офлайн не можна.

Яким чином покупець зможе перевірити чек, виданий програмним РРО, що працює в режимі «офлайн»?

У розрахунковому документі (чеку) обов’язково має бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. Після відновлення зв’язку копії створених у режимі офлайн розрахункових документів мають бути передані до фіскального серверу ДПС, та в подальшому їх можна буде переглянути використовуючи відповідні сервіси на сайті ДПС України.

Перейти до вмісту