Ви тут:
Культура Суспільство 

Виповнюється 115 років з часу виходу першого номера україномовної газети з Полтавщини

Цьогоріч виповнюється 115 років з часу виходу першого номера газети «Хлібороб». Це перша україномовна газета на Наддніпрянській Україні, що видавалась у місті Лубни в листопаді-грудні 1905 року.

Про це повідомили у Лубенській РДА.

Видання газети здійснювалось за сприяння і в умовах так званої «Лубенської республіки». Газета видавалась коштом української громади. Її наклад становив 5 тисяч примірників. Редактором видання був Микола Шемет, також редагування здійснював Володимир Шемет.

За інформацією wikipedia, вихід першого числа газети «Хлібороб» відбувся 12 листопада 1905 року. Загалом вийшло друком 5 номерів газети. Четвертий номер був конфіскований владою, а вже після 5-го випуску видання заборонила імперська цензура.

Відомо, що на початку ХХ століття українське друковане слово продовжувало перебувати під офіційною забороною. Але революційно-вибухова ситуація, що склалася у суспільстві, швидкі процеси національно-культурного відродження, які проявлялися практично на теренах усієї України, змусили російського імператора Миколу ІІ піти на деякі поступки. Щоб дещо зняти соціальну та національну напругу, цар підписав “ Маніфест 17 жовтня, 1905 року ”, згідно з яким населенню й були даровані права та свободи.

«Хлібороб» вийшов накладом 5 тисяч примірників коштами Лубенської української громади, тож певною мірою відображав її вимоги. Адреса редакції була досить оригінальною – місто Лубни на Полтавщині, дім Шемета. Часопис закликав до політичних та економічних змін, зокрема до автономії України в межах Росії. Оголосивши себе селянською газетою, її творці найбільше уваги приділяли селу: друкували постанови сходів, резолюції селянських громад щодо землі, освіти. При цьому часопис намагався якнайповніше відбити прагнення селян.

На жаль, доля «Хліборобу» виявилася передбачуваною: після виходу 5 номера влада його закрила. «Хлібороб» став унікальним виданням, адже це – перша в історії україномовна газета в Наддніпрянщині.

Перейти до вмісту