Ви тут:
Суспільство Україна 

ВР схвалила приєднання України до Конвенції про заснування Міжнародної організації законодавчої метрології

5 листопада 2020 року Верховна Рада України ратифікувала приєднання України до Конвенції про заснування Міжнародної організації законодавчої метрології (OIML). 

Це рішення підтримали 283 народні депутати. Воно відповідає статті 56 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка наголошує, що Україна у повному обсязі забезпечує участь відповідних національних органів у європейських та міжнародних організаціях зі стандартизації, законодавчої та фундаментальної метрології, оцінки відповідності, у тому числі з акредитації, відповідно до сфери її діяльності та статусу членства у цих організаціях.

Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Приєднання до Конвенції дозволить Україні набути повноправного членства в OIML, голосувати у всіх засіданнях організації та брати участь у роботі технічних комітетів, розробці нових документів, а також вносити пропозиції до Стратегії організації.

Крім того, Україна матиме можливість брати участь у системі сертифікації OIML. Сертифікати визнаються усіма державами-членами організації, тобто не тільки державами-членами ЄС, але й країнами Північної та Південної Америки, Африки та Азії. Це дозволить українським виробникам засобів вимірювальної техніки (зважувальних приладів, лічильників води, тепла, газу, електричної енергії тощо) поставляти свою продукцію на ринки держав-членів OIML без проведення додаткових процедур їх оцінювання, що сприятиме зростанню обсягів експорту української вимірювальної техніки.

Нагадаємо, що Україна з 1997 року є членом-кореспондентом OIML. Статус члена-кореспондента організації стримував розвиток сучасної метрологічної системи України та можливість її визнання на міжнародному рівні. 

Довідково

OIML – міжурядова організація, заснована у 1955 році для здійснення міжнародної гармонізації процедур законодавчої метрології (вимоги до проведення вимірювань та засобів вимірювальної техніки). Наразі OIML об’єднує 123 країни, з них держав-членів – 61, держав членів-кореспондентів – 62.

Перейти до вмісту