Ви тут:
Медицина Суспільство 

Вчені заявили про успішне проходження випробування вакцини проти COVID-19

Вчені заявили про успішне проходження третьої фази випробування вакцини проти коронавірусу. Вакцина отримала назву BNT162b2, її розробила компанія Pfizer спільно з BioNTech.

Виробники заявили про 90% ефективність препарату. Такі результати дуже перспективні в подоланні пандемії і втім, не варто сподіватися, що купити цю вакцину можна буде в аптеці, передає 24 канал.

Вакцина Pfizer – це РНК вакцина, що містить тільки одну, найважливішу ділянку S-білка коронавірусу. Вакцину слід вводити двічі, повторне вакцинування слід проводити на 28 день внутрішньом’язово.

Зараз в дослідженні беруть участь 43 тисяч волонтерів для тестування.

Узагалі це перша РНК вакцина, яку будуть застосовувати. РНК передбачає, що в ній міститься не вбитий вірус, і не шматок вірусу, з яким буде працювати наш імунітет. У вакцині міститься РНК вірусу, в якій закодовано ділянку одного з генів коронавірусу.

РНК повинна проникнути в наші клітини, і якийсь період часу клітини будуть самі напрацьовувати вірусний білок, щодо якого формуватиметься імунітет.

Для виробництва такої вакцини потрібні прилади-синтезатори, які будуть робити заготовки молекул. Це дасть можливість робити мільярди доз швидко, тобто процес її виробництва швидший і простіший, ніж застосовували досі.

Для порівняння, для напрацювання класичних вакцин на основі інактивованого вірусу потрібні спеціальні лабораторії, де мають жити живі клітини, яких заражають вірусом і цей вірус виділяють для подальшого очищення і інактивації.

Такі клітинні плантації треба годувати, за ними прибирати і поводитися як зі справжніми живими організмами.

Перейти до вмісту