Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні відзначають два військових свята

3 листопада у нашій країні святкують День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ.

День ракетних військ і артилерії — державне свято України, що відзначається щорічно 3 листопада на честь українських ракетних військ та артилерії.

Святкування Дня ракетних військ і артилерії відзначає значний внесок радянських артилеристів у звільнення України у роки Німецько-радянської війни та важливу роль сучасних українських ракетних військ та артилерії у справі захисту української держави.

В СРСР свято «День ракетних військ і артилерії» було встановлено Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1964 р. N 3027-VI “Щодо святкування «Дня ракетних військ і артилерії». У зв’язку з розпадом СРСР, Російська Федерація стала правонаступником СРСР і свята 19 листопада. В Україні, яка не була правонаступником СРСР щодо зазначеного свята, «День ракетних військ і артилерії» офіційно не відзначався з 1991 року.

Дата свята присвячена початку операції зі звільнення Києва у 1943 році.

3 листопада 1943 року радянська артилерія під час битві за Дніпро в складних умовах забезпечила прорив сильно укріпленої оборони німців північніше Києва військами 38-ї армії (командувач армії — К. С. Москаленко, командувач артилерії армії — В. М. Ліхачов). Особливостями бойових дій артилерії в цій операції булоприховане перегрупування основної кількості артилерії з Букринського та Лютежський плацдарм, рішуче масування артилерії (оперативна щільність — до 450 гармат на 1 км фронту, тактична щільність — до 530 гармат на 1 км фронту для створення вогневого валу), значний відсоток викриття об’єктів противника артилерійською та повітряною розвідками (викрито 433 цілі), якісне планування артилерійського вогню (завчасно було побудовано графік артилерійського наступу, підготовлено особливий вогневий вал, а під час бою у глибині оборони противника сплановано біля 30 ділянок вогню розміром від 16 до 50 га, до ураження кожної з яких залучалось від 50 до 250 гармат). Підготовку та проведення операції ускладнювали відсутність всіх необхідних запасів боєприпасів, пального та тягачів для артилерії.

Читайте також: На Донбасі зафіксовано два порушення режиму припинення вогню

Свято встановлено Указом Президента України «Про День ракетних військ і артилерії» від 31 жовтня 1997 р. № 1215/97:

Ураховуючи важливу роль ракетних військ і артилерії у зміцненні обороноздатності держави, постановляю
Установити в Україні свято — День ракетних військ і артилерії, яке відзначати щорічно 3 листопада.

День інженерних військ — свято України. Відзначається щорічно 3 листопада.

Свято встановлено в Україні «…ураховуючи заслуги інженерних військ у зміцненні обороноздатності держави…» згідно з Указом Президента України «Про День інженерних військ» від 27 жовтня 1999 р. № 1399/99.

Перейти до вмісту