Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні планують збільшити кількість обов’язкових щеплень

За національним календарем щеплень потрібно робити щеплення проти 10 інфекційних захворювань. Процедура вакцинації в Україні регулюється чинним законодавством. 

Про це під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Згідно зі статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і внесені до календаря щеплень. Краснуха, епідемічний паротит, гепатит В та Hib-інфекція були додані до календаря щеплень на підставі Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки», – повідомив Ляшко.

Згідно з нововведеннями, передбаченими законопроєктом №4142, до 10 визначених на сьогодні інфекційних хвороб додається новий антиген – пневмококова інфекція.

“На законодавчому рівні врегульовується питання презумпції згоди на проведення профілактичних щеплень: у разі прийняття законопроєкту необхідною умовою відмови від щеплень стане написання відповідної заяви. У такому разі всі ризики через відсутність щеплень у дітей будуть покладені на батьків”, – зазначив Ляшко.

Та додав, що кожну годину у світі помирають від кору 15 людей. Вакцинація проти цієї хвороби допомагає вберегти здоров’я 2,7 млн людей щороку. Щеплення не дають захворіти 2 млн людей на правець та 1 млн – на кашлюк щороку. Саме завдяки вакцинації вдалося повністю ліквідувати віспу і частково поліомієліт.

Перейти до вмісту