Ви тут:

Уряд запровадив пілотний проект із реалізації першої черги Єдиної інформаційної системи соціальної сфери

Сьогодні на засіданні Уряду запроваджено пілотний проект із реалізації першої черги Єдиної інформаційної системи на виконання Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери, так як процеси інформатизації в інституціях соціального захисту населення відбуваються здебільшого некоординовано та з різною ефективністю.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Наразі запроваджено першу чергу електронних послуг соціального характеру, зокрема, через Портал „Дія” та масштабування напрацювань Пенсійного фонду України в напрямку розвитку інформаційних технологій і систем на всю соціальну сферу. Одним із головних завдань є створення Єдиного соціального реєстру на базі Реєстру застрахованих осіб, та його формування таким чином, щоб за необхідності його змогли максимально зручно використовувати інші державні реєстри.

Змін та спрощень зазнають технології централізованого прямого перерахування пенсій та інших соціальних виплат.

В електронній формі стануть можливі звернення за державною соціальною допомогою, такі як:

допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

допомога на дітей одиноким матерям;

допомога при усиновленні дитини;

допомога на дітей хворих на тяжкі захворювання, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, або паліативної допомоги;

державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

В електронному вигляді можна буде перевірити та отримати інформацію про соціальний статус громадянина, за даними ЄСР, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, пенсійне посвідчення та пенсійну справу, за даними РЗО, інвалідність особи (групу, підгрупу, причину інвалідності та строк, на який її призначено).

А також за необхідності онлайн сформувати довідку про заробітну плату, сплачені страхові внески, розмір пенсії.

Вже до 1 грудня 2020 року Мінцифра разом з Мінсоцполітики подасть до Кабінету Міністрів проект Положення про Єдину інформаційну систему соціальної сфери.

У свою чергу  Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль на Тelegram каналі зазначив, що “все це має підвищити ефективність соціальної сфери та допоможе збільшити підтримку тих, хто її дійсно потребує”.

Проєкт передбачає:

:pushpin: Створення єдиної централізованої бази соціальної сфери шляхом інтеграції всіх реєстрів. Це буде такий собі єдиний реєстр отримувачів соціальних послуг держави;
:pushpin: Усунення дублювання процесів і функцій в соціальній сфері;
:pushpin: Перехід інституцій соціальної сфери на електронний документообіг.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту