Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

“UA: Культура” покаже фільм власного виробництва про Голодомор

28 листопада о 19:45, до Дня пам’яті жертв Голодомору, суспільний телеканал “UA: Культура” покаже документальний фільм власного виробництва “Бабусю, розкажи про Голодомор”.

Фільм зняли Анна Єресько та Олена Зашко, повідомляє “Детектор медіа”.

В основі фільму історія трьох жінок, які пережили Голодомор 1930-х років, крізь призму спогадів їхніх нащадків.

Бабуся однієї з героїнь Світлани Заліщук залишила після себе щоденник, в якому занотувала свої спогади про страшні часи. 12-річна дівчинка Вероніка з Умані разом із мамою зняли фільм про свою бабусю Ксеню Логвинюк, яка розповідала, де люди знаходили їжу та як рятувалися від голодної смерті. Ще одна 12-річна героїня фільму Саша не застала свою прабабусю живою, але за розповідями батька відтворила переживання своєї родички.       

Читайте також: Фільм про Голодомор покажуть на всеукраїнському телеканалі

За словами Олени Зашко, вони хотіли поглянути на цю тему через онуків тих, хто вижив у 1932–1933 роках.

“Це нове покоління, яке продовжує зберігати пам’ять про бабусь і дідусів, передає ці розповіді вже своїм дітям. І це так важливо — не забувати про своїх пращурів і зберігати їхні історії”, – сказала вона.

У документальній стрічці зібрані унікальні свідчення жінок, за якими можна скласти правдиву картину страшних подій. 

“Лободу їли, кропиву, продавала на базарі у Жашкові черепах, аби купити трохи хліба, — крізь плач розповідає у фільмі бабуся Ксеня Логвинюк. — Я вижила, братик мій вижив, а один найменший помер. Казав: «Мамочко, я їсточки хочу! Мамочко, я хлібчика хочу!» А де візьмеш, як немає?”

Перейти до вмісту