Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві представили книгу-спогади про Голодомор

Книгу Анастасії Лисивець “Скажи про щасливе життя” презентували у Полтавській обласній бібліотеці.

Цього тижня українці згадують події 1932-1933 років, які у всьому світі відомі як Голодомор. Це був акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932—1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Убивство голодом відбувалося в Україні й на Кубані, різниця полягає лише в масштабах злочину.

Сьогодні, 26 листопада, у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського представили книгу Анастасії Лисивець “Скажи про щасливе життя”, яка розповідає про події майже 90 — річної давнини.

“Це книга про одну з найтрагічніших сторінок нашої країни. Чим унікальна ця книга? Це спогади 10-річної дівчинки – очевидця Голодомору. Вона згадує про ті події з таким болем… Анастасія багато років пропрацювала вчителькою, була дуже доброю та гарної жінкою, але ці спогади не давали їй жити. Вона писала їх, як-то кажуть, “у шухляду” у звичайному учнівському зошиті в 1970-і — 1980-і роки, але опублікувати їх ніхто не міг. Лише її донька Наталія Білоцерківець упорядкувала ці спогади”, – розповіла завідувачка відділу обслуговування користувачів обласної універсальної наукової бібліотеки Ніна Климко.

Слід відзначити, що книгу вже можна придбати в різноманітних інтернет-магазинах.

“Безумовно, зараз така книга на вагу золота, тому що це не міркування політиків, а книга спогадів простої сільської дівчини, яка пережила лихоліття у дуже юному віці”, – розповів регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Полтавській області Олег Пустовгар.

Після представлення книги відбувся показ нового документального короткометражного фільму УІНП “Повстання проти голоду”, який розповідає про боротьбу українського селянства проти колективізації.

Читайте також: “Збережи пам’ять! Збережи правду!”: УІНП випустив ролик до 87-х роковин Голодомору

Перейти до вмісту