Ви тут:
Суспільство Україна 

У Києві з’явиться Мистецька алея

У листопаді у Києві, на вулиці Бориса Грінченка з’явиться Мистецька алея. Це 10 артоб’єктів, виконаних у різних техніках, присвячених 10 визначним персоналіям та явищам культури.

Проєкт реалізовує громадська організація “Простір 500” у партнерстві з Українським інститутом та Українським інститутом книги за підтримки Українського культурного фонду, пише Читомо.

“Створюючи проєкт, ми надихалися вулицею Літератури у Вільнюсі, яка містить багато артоб’єктів. Кожен з них є присвятою певному літературному діячеві. Для художників це такий спосіб віддячити тим, хто їх надихає. Нам захотілося також відтворити таку ідею взаємодії публічного простору і візуального мистецтва. Також йдеться про новий аудіовізуальний досвід: одночасно можна буде розглядати артоб’єкти та отримувати певну нову інформацію, послухавши аудіотрек, взаємодіючи з інструментами доповненої реальності. Наша ідея полягала у тому, щоб дати можливість людям зупинитись і прорефлексувати”, – пояснює координаторки проєкту Олександра Сметаненко.

Над проєктом працювали дві спеціально створені комісії з літератури та музики, куди увійшли експерти різних профілів та представники різних організацій. За словами авторів проєкту, експерти звертали увагу на той період та тих митців, які не досліджені ще повністю. Також брався до уваги їх зв’язок із Києвом.

“Ми обрали період, який близький для нас і важливий – це 90-ті. Зараз з’являється багато проєктів, присвячених цьому періоду. Ми з’ясували, що про постаті, яких ми хочемо висвітлити поза якимось літературознавчим колом, не знаємо достатньо. Вони не на слуху, але це люди, які творили Київ 90-х. Цікаво те, що маршрути усіх цих постатей складалися таким чином, що вони проходили через центр міста і, відповідно, вони неодмінно ходили через місце, де буде Мистецька алея. Для нас було цікаво віднайти ці зв’язки, а також пояснити їх художникам, які створюватимуть артоб’єкти. Мені здається, що ці контакти нам вдалося встановити точно. Ці 5 постатей є ключиком до культури 90-х”, – розповідає Анастасія Євдокимова, експертка літературної комісії, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги.

У результаті роботи обох комісії були обрані такі теми артоб’єктів:

  • Чотири обличчя Оксани Забужко
  • Аттила Могильний: дорослий та дитячий погляди на Київ
  • Три життя Юрка Покальчука
  • Соломія Павличко: дослідниця модернізму, феміністка, видавчиня
  • «Ікс» Києвів Олеся Ульяненка
  • Українська хорова школа (Олександр Кошиць, Микола Леонтович, Українська республіканська капела)
  • Український модернізм та Борис Лятошинський
  • Музика кіно та Вадим Храпачов
  • Українська джазова школа та Володимир Симоненко
  • Автентичний фольклор – ансамбль ДРЕВО.

У вересні відбувся відкритий конкурс для усіх митців, які хотіли приєднатися до проєкту і створити артоб’єкт на обрану тему. Дар’я Кольцова, візуальна кураторка проєкту, розповідає, що над розробкою артоб’єктів Алеї працюють 10 митців спільно із експертами.

“Важливо, що кожному із художників дали не просто дуже багато інформації про постать, а й надали можливість поговорити з експертами, поспілкуватися, наприклад, із учасниками гурту “Древо” чи тими, хто особисто пам’ятає Покальчука. У цьому цінність проєкту: що кожну тему висвітлювали максимально глибоко. Серед тих, хто працює над артоб’єктами, є як початківці, так і ті, чиї роботи аудиторія вже давно знає, але побачить їхню творчість з іншої сторони”

Перейти до вмісту