Ви тут:
Суспільство 

У «Корисній програмі» розкриють секрети приготування запашної кави

У вівторок, 3 листопада, о 10:00 на «Інтері» – новий випуск «Корисної програми» про каву. Заварна, розчинна, запарена … Мільйони людей у всьому світі починають день з чашки улюбленого ароматного напою. Яка кава корисніше – зварена в турці або в кавомашині? Чим робуста відрізняється від арабіки? І як приготувати насичену і ароматну каву? Ведучий Олександр Лук’яненко і експерти проекту навчать розбиратися в кавових напоях і розкажуть, як вибирати якісний продукт.

Вважається, що ідея використовувати плоди кавового дерева для приготування тонізуючого напою належить ефіопським пастухам. Ця дика рослина припала до смаку козам, яких вони переганяли по схилах, і після її вживання тварини ставали дуже енергійними і швидкими. Місцеві жителі ризикнули випробувати тонізуючий ефект кави на собі, схвалили і почали експериментувати зі способами приготування. Сьогодні цей ароматний напій – найпопулярніший на планеті. Як п’ють каву в різних країнах?

«В Італії, Франції, Греції, Іспанії і в Балканських країнах класичну каву подають зі склянкою холодної води, щоб зменшити її сечогінний ефект і відновити водний баланс, – розповідає Олександр Лук’яненко. – Але є і незвичайні поєднання. Наприклад, традиційним для В’єтнаму напоєм вважається яєчна кава, більше схожа на десерт: жовток збивають з вершками і цукром і додають міцну каву. Фіни на дно чашки з напоєм кладуть шматочок м’якого сиру – він плавиться і робить смак кави незвичайним. У Туреччині люблять пити каву з медом і часником, а в Марокко споживають дуже пряний напій – з перцем, кардамоном і мускатним горіхом. У Гонконзі готують «гуолян» – це кава з чорним чаєм, цукром і згущеним молоком. В Ірландії до кави додають алкоголь, в Італії – часточку лимона, у Франції – молоко. А саму незвичайну каву готують в Дамаску. На дно кавової чашки капають дуже міцний настій: його не можна пити, а можна лише лизнути, інакше отримаєш занадто велику дозу кофеїну».

У чому секрет популярності кави? Скільки чашок напою можна випити в день без шкоди для здоров’я? На що звертати увагу при виборі якісного продукту? Як правильно заварювати каву, щоб вона вийшла насиченою і ароматною? Що таке кава по-ковбойські? І як приготувати яловичину, мариновану в каві? У студії ток-шоу на ці та інші питання відповідатимуть ведучий Олександр Лук’яненко і експерти «Корисної програми»: дієтолог і гастроентеролог Галина Несговорова, експерт з якості кави Володимир Задирака, шеф-бариста Артем Бакур. Корисними порадами щодо вибору і приготування напою поділиться телеведуча Жанна Тихонова.

«Вважаю себе кофеманом, але намагаюся контролювати це питання – випивати не більше 3 чашок в день, – зізнається Жанна Тихонова. – Починаю ранок з більш міцної кави, а ближче до вечора переходжу на лайт-версію – з молоком. Дома готую каву по-польськи: в старовинному австрійському чайничку запарюю свіжозмелену каву 7-8 хвилин. Так напій зберігає всі корисні властивості. Не секрет, що вживання кави допомагає підбадьоритися і сприяє утворенню дофаміну, так званого «гормону щастя». Так що частіше влаштовуйте зустрічі за чашкою кави і будьте здорові!»

Випуск ток-шоу «Корисна програма», присвячений каві, дивіться завтра, 3 листопада, о 10:00 на телеканалі «Інтер».

Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать інші випуски «Корисної програми»:

У середу, 4 листопада, о 10:00 на «Інтері» – програма про рятівні коробочки зі смачною їжею – ланч-бокси.

Як ви обідаєте на роботі? Чи встигаєте поїсти в круговороті справ? І що саме ви їсте? Берете з собою ланч-бокс або купуєте готовий обід в магазині? З чого складаються магазинні ланч-бокси і наскільки вони корисні? Яким має бути ідеальне співвідношення білків, жирів, вуглеводів у вашому обіді, якщо ви не хочете набрати зайву вагу? Як довго може зберігатися їжа в ланч-боксі? На що звертати увагу при покупці? І як швидко зібрати ідеальний ланч-бокс з смачною і корисною їжею? Зоряний експерт ток-шоу – телеведучий Андрій Данилевич.

У четвер, 5 листопада, о 10:00 на «Інтері» – випуск про те, на що звертати увагу при виборі солодких йогуртів і сирних десертів.

Ці продукти усі вважають корисними, але чи так це насправді? З чого вони виготовлені? Чи є в йогуртах справжні фрукти? Чи можна набрати вагу від вживання цих кисломолочних продуктів? Що небезпечного може ховатися в складі дитячих сирків та йогуртів? Який оптимальний термін їх зберігання? На що слід звертати увагу при покупці? І як до них ставиться зоряний гість «Корисної програми» – співак Володимир Борисенко?

У п’ятницю, 6 листопада, о 10:00 в «Корисній програмі» на «Інтері» розкажуть про приготування шніцеля.

Що таке справжній шніцель? Мова йде про шматок Філіровного м’яса, тонко відбитого до м’якості і обсмаженого у фритюрі. Чому протягом тривалого часу на території колишнього СРСР шніцелем називали … котлету? Чим шніцель відрізняється від відбивної? З якого м’яса його готують? За яким рецептом? Як приготувати шніцель, щоб м’ясо залишалося соковитим? І з чим краще поєднувати це блюдо? Зоряний експерт ток-шоу – народна артистка України Ольга Сумська.

У суботу, 7 листопада, на «Інтері» вийде два випуски «Корисної програми».

О 10:00 глядачі побачать випуск, присвячений стравам з м’яса птиці. На день народження – фарширована яблуками качка, на Новий рік і Різдво – запечена індичка. М’ясо птиці – ідеальний продукт для створення смачного свята! Чим корисні страви з нього? Як вибрати якісну, свіжу, молоду птицю? Які секрети приготування потрібно знати, щоб вийшли смачні і корисні страви? На ці питання в студії ток-шоу дадуть ведучий Олександр Лук’яненко, заслужена артистка України Ярослава Руденко та інші експерти «Корисної програми».

А об 11:00 на «Інтері» – випуск про цибулю.

Стародавні вчені використовували розрізану цибулину як наочний посібник з вивчення астрономії. Вони вважали, що Земля має кілька сфер-оболонок, як і цибуля. У наш час вона присутня майже в кожній страві! Всім відомі не тільки харчові, але і лікувальні властивості цибулі. Що говорить про це сучасна медицина? Які сорти цибулі краще запікати, які маринувати, а які підходять для смаження? При якому способі приготування краще зберігаються вітаміни і мікроелементи? І які незвичайні і смачні страви можна приготувати з цибулі, розповіли експерти «Корисної програми». Зірковий гість ток-шоу – телеведуча Світлана Вольнова.

Система Orphus