Ви тут:

“Скажи про щасливе життя…”: у Полтаві презентують книгу спогадів про голодомор-геноцид

Полтавців запрошують на презентацію книги спогадів про голодомор-геноцид «Скажи про щасливе життя…», де також покажуть новий документальний короткометражний фільм УІНП «Повстання проти голоду».

На презентації книги спогадів про голодомор-геноцид відбудеться скайп-включення автора передмови до книги, співробітника УІНП Віталія Огієнка.

Захід відбудеться у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Котляревського (вул. Небесної Сотні,буд.17; літературна вітальня, 2 поверх, к. 213) 26 листопада об 11:00.

Організатори: Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.Котляревського та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

ДОВІДКОВО: Книгу «Скажи про щасливе життя…» видано за сприяння Українського інституту національної пам’яті. В основі збірки — спогади Анастасії Лисивець про Голодомор. У них дивовижним чином поєднані зворушлива простота і щирість, навіть певна наївність оповіді простої сільської дівчини, на долю якої випали трагічні випробування, і водночас — блискучий письменницький хист, досконале чуття композиції, неймовірно точне й пронизливе відчуття деталі, живої фрази, драматичної ситуації. Твір писала в 70–80-ті роки минулого століття сільська вчителька «в шухляду», без жодних надій на прижиттєве опублікування, і, ймовірно, це теж додає йому неповторної інтонації й цілковитої переконливості як суто літературного, так і важливого історичного документу. Упорядкувала – Наталка Білоцерківець.

У новому просвітницькому ролику «Повстання проти голоду», що створений за сприяння Українського інституту національної пам’яті в межах кампанії до 87-х роковин Голодомору в Україні, розповідається про спротив українського селянства під час колективізації 1930-тих років, що став передумовою здійснення геноциду щодо українців сталінським режимом. Найчастіше сценарій цих повстань залежав від дій місцевої влади. Якщо та йшла на поступки — люди розбирали свою худобу, майно та реманент з колгоспних комор і поверталися додому. Коли ж мітинги намагатися розігнати чи залякати, заворушення переростали навіть у збройні протистояння. Жертвами таких сутичок стали сотні радянських активістів та посадовців. У 1930-му році в Україні було понад 4000 масових виступів, в яких взяли участь мільйон 200 тисяч осіб. Уже в березні 1930-го року в сотнях сіл по Україні, фактично, від кількох днів до кількох тижнів було ліквідовано радянську владу. Такий масовий виступ селянства змусив піти сталінський режим на поступки, дозволивши виходити з колгоспів. Однак, радянська влада посилила економічний тиск на селянство. Для тих, хто відмовлявся вступати в колгосп, встановлювались значно більші податки, штрафи, стягнення. Такі заходи дали свій результат – у 1932 році року понад дві третини українських селянських господарств в Україні були вже в колгоспах. Завдяки цьому Сталін отримав один з інструментів контролю за селянами та зміг здійснити злочин геноциду — Голодомору.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту