Ви тут:
Суспільство Україна 

Розпочався Різдвяний піст: чого варто дотримуватись

28 листопада розпочався Різдвяний піст, який триватиме до Різдва Христового, що відзначається в Україні 7 січня.

За словами Митрополита Епіфанія, піст потрібен для того, аби змінити своє життя на краще. І не потрібно вважати піст забороною чогось. Це, навпаки, звільнення від гріха, недобрих звичок  чи  залежностей.

“Навіщо постувати? Для того, аби змінити своє життя на краще. Не було ще жодної людини, яка би, правильно розуміючи і дотримуючись посту у здоровому стриманні, молитві й добрих ділах, опісля визнала, що дарма витратила на це час. Піст – це не заборона заради заборони. Навпаки, це свобода, звільнення – від гріха, залежностей, пристрастей, недобрих звичок. Це гартування сили людини, вміння володіти собою, перемагати в собі зло”, – написав на своїй сторінці у Facebook митрополит Епіфаній.

Також він нагадав, що цьогорічний піст розпочинається у доволі складний час через поширення COVID-19. Відтак, багато хто виснажені як психологічно, але й емоційно.

“Але не піддавайтеся страхам, адже вони теж є викликом для душі людини. Входьте у піст зі спокоєм і любов’ю, з вірою і смиренням, не тримайте образ на ближніх, зрікайтеся гніву, ухиляйтеся від усього злого, стримуйтеся від неправди, наклепів і пересудів”, – порадив Митрополит.

У Різдвяний піст не можна їсти м’ясо, птицю, молочні продукти і яйця. Забороняються всі продукти тваринного походження і міцний алкоголь. Під час великих свят, які випадуть у період Різдвяного посту дозволяється випити трішки червоного вина. Можна також овочі, фрукти, хліб, пише 24 канал.

“У цей період уважніше ставитеся до своїх думок і дій. Під час посту думайте лише про хороше та не допускайте близько поганих думок. Не сваріться з рідними та близькими, не пліткуйте, позбавте себе від гріховних думок. Проведіть цей час у молитві, яка неабияк вам допоможе”, – йдеться у повідомленні.

Під час Різдвяного посту не можна вінчатися. Якщо немає великої потреби, краще не хрестіть дітей в церкві. Постарайтеся менше слухати веселої музики, утримайтеся від танців та запальних вечірок. Також церква забороняє подружні зобов’язання, однак це вирішувати лише вам та чоловікові/дружині. Не рекомендується в цей період зачинати дітей.

 

 

Перейти до вмісту