Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Про меддопомогу вагітним з підозрою на COVID-19 розповіли у НСЗУ

Окрім пандемії триває звичайне життя, в якому чимало жінок чекають на щасливу подію – народження дитини. Наразі немає підтвердження тому, що вагітні найбільше ризикують захворіти на COVID-19, ніж будь-яка інша жінка.

Втім, через вразливість до гострих вірусних респіраторних інфекцій вагітним потрібно дотримуватись загальних рекомендацій щодо власного захисту.

Що робити, якщо є підозра або підтверджений діагноз COVID-19 розповіли у НСЗУ. 

1.Повідомити про симптоми або свій стан лікаря, з яким укладено декларацію, а також акушера-гінеколога, який спостерігає за вагітною.

2. Якщо у вагітної з підозрою чи підтвердженою коронавірусною інфекцією відсутня пологова діяльність та акушерська патологія, а наявний легкий перебіг захворювання, вона залишається на самоізоляції. Сімейний лікар та акушер-гінеколог мають забезпечити активний дистанційний нагляд за станом здоров’я такої пацієнтки.

3. При можливості жінці необхідно відкласти усі заплановані візити до лікаря до завершення самоізоляції. Але, якщо вагітній з підозрою чи підтвердженим COVID-19 потрібно проходити обстеження, які відтермінувати неможливо, то жінка має пройти таке обстеження останньою. Вагітна має обов’язково заздалегідь узгодити години прийому та попередити лікарів щодо візиту.

Щодо госпіталізації вагітних із підозрою чи підтвердженим COVID-19, то вагітна не залишиться без кваліфікованої медичної допомоги, якщо її стан потребує госпіталізації. У кожному регіоні є пологові будинки, які визначені для надання допомоги вагітним з підозрою чи підтвердженою інфекцією COVID-19.

Жінку госпіталізують у разі: 

початку пологової діяльності, навіть якщо вагітна перебуває вдома на самоізоляції та не має лабораторно підтвердженого COVID-19;

якщо у вагітної відсутня пологова діяльність, але наявний важкий чи середньої важкості стан перебігу COVID-19;

якщо у вагітної відсутня пологова діяльність, але наявна акушерська або супутня екстрагенітальна патологія (за рішенням лікаря).

Перейти до вмісту