Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Про чорну п’ятницю, справжні знижки та недостовірну рекламу, – розповіли у Держпродспоживслужбі

Завтра, 27 листопада, – один із найбільших розпродажів року – «чорна п’ятниця». Хоча більшість роздрібних та інтернет-магазинів вже почали проводити свої розпродажі, пропонуючи різноманітні знижки, які можуть сягати навіть до 90%.

Як вдало скупитись і вберегтися від обману, розповіли у Держпродспоживслужбі в Полтавській області.

Різноманітна реклама, розповсюджена у вітринах магазинів, білбордах, призматронах, сіті-лайтах та на банерах сайтів спокушають покупців великими знижками та акційними пропозиціями, але на практиці буває інакше.

За словами маркетологів, справжня середньостатична знижка на товари становить увага!- лише 5 відсотків! Досягається це тим, що хоч деякі речі і справді суттєво дешевшають, інші у ціні не змінюються, а інколи навпаки зростають, однак шалений натовп покупців просто втрачає здатність до аналітики.

Тож,  кілька порад для тих, хто планує в цей день долучитися до всесвітнього розпродажу.

По – перше: реклама та яскраві вивіски в магазинах можуть ввести в оману навіть найбільш досвідченого покупця, тому перед придбанням товару слід спитати себе, чи справді ця річ потрібна, як кажуть “переночувати” з думкою про покупку;

По – друге: варто заздалегідь скласти план дій та розрахувати бюджет. Якщо оплата відбуватиметься картою, можна встановити на цей день ліміт, щоб не витратити зайве.

По – третє: слід пам’ятати, якщо був придбаний непотрібний товар, то за наявності чека покупку приймуть назад протягом 14 днів, за умови що ви ним не користувались та збережено його товарний вигляд.

Винятки — продовольчі товари, ліки, предмети гігієни, іграшки, білизна, друковані видання, ювелірні вироби.

Найбільш популярних товарів – одягу та техніки – це не стосується.

По – четверте: перед придбанням товару слід перевірити, чи реальна ця знижка.

Часто товари, позначені великою знижкою, продаються за ту ж ціну, що і до “знижки”, а інколи — навіть дорожче.

Слід зазначити. що відповідно до Закону України «Про рекламу», Реклама про знижку цін на продукцію, про розпродаж повинна містить інформацію про місце, дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, розпродаж, а також співвідношення розміру знижки до попередньої реалізації товару. Найбільш надійний спосіб вберегтися від шахраїв — заздалегідь вивчити ціни на необхідні товари. Якщо ж  вивчена інформація на ціннику не відповідає дійсності, перед вами недостовірна реклама. Недостовірна реклама забороняється!

По – п‘яте: про переваги та недоліки інтернет-магазинів.

Купівля в інтернеті дозволяє оперативно придбати обраний товар, звільняючи  себе від виснажливих марафонів у чергах до магазину та до каси.

Проте в інтернеті важко перевірити стан продукції, тому найбезпечніше купувати без попередньої оплати. Цей спосіб дозволяє сплатити за товар під час його отримання — після перевірки якості.

Крім того, звертайте увагу на перевірені інтернет – сайти.

Обов’язковою умовою купівлі в інтернет-магазині повинна бути можливість отримання розрахункового документу та наявності в інтернет-сторінці зворотнього зв’язку, а саме офіційної адреси магазину, куди можливо бути звернутися за наявності претензії до товару або за умови його повернення.

На останнє, якщо ж все таки  вам вдалося придбати довгоочікувану річ,  але ви не впевнені в безпечності придбаного вами товару або незадоволені якістю наданої послуги, чи все ж таки ввела в оману недобросовісна реклама, звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: вул. Воскресенський узвіз, 7, м.Полтава, 36020, тел. (0532) 60-66-47, e-mail: [email protected], тел. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини: (0532) 56-99-63, тел. Управління захисту споживачів: (0532) 54-57-59.

Перейти до вмісту