Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство 

Полтавцям нагадують про заборону спалювання листя та сміття

У міській раді полтавцям нагадують про заборону спалювання листя та сміття.

“Прикро, що палії не розуміють користі опалого листя та сухої трави. Адже його можна використовувати як добриво, тобто перетворювати на компост та використовувати в якості органічного добрива вже через рік після закладки. Чимало мешканців приватних садиб у місті й довколишніх селах, продовжують позбуватися опалого листя у варварський спосіб – просто спалюють його. Звичайні ями для компостування органіки мають з’явитися на кожній садибі. Як приклад, працівниками КП «Декоративні культури» ПМР облаштовано «міні-полігон» для зберігання і компостування опалого листя, яке вивозиться з міської території з метою подальшого використання навесні для підживлення зелених насаджень. Статтями 241 та 245 Кримінального кодексу України та статей 77 і 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачаються штрафні санкції у значних розмірах, статтею 100.19 Правил благоустрою міста Полтава забороняється розпалювати багаття, спалювати сміття, листя, гілки та будь-які відходи. Штрафні санкції не вирішують ситуацію. Інспекція по контролю за благоустроєм міста закликає мешканців Полтави використовувати опале листя та гілля з користю до довкілля, з турботою про здоров’я своє і містян”, – йдеться у повідомленні.

Спалювання листя, гілля, сміття шкідливо для навколишнього середовища і здоров’я людей. Спалювання призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Через дим від вогнищ страждають дерева. Вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. До того ж цей процес збільшує промерзання землі в 2-4 рази. Фауна страждає не менш, аніж флора. У сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, маленькі тваринки, згорають пташині гнізда. Саме із спалювання куп листя із складованим побутовим сміттям нерідко починаються пожежі, виникає загроза виникнення замикання ліній електропередач, загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення ДТП.

Перейти до вмісту