Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Новий кардіоцентр готується приймати пацієнтів

Незабаром у Полтаві має запрацювати КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр Полтавської обласної ради». До його будівництва чимало зусиль особисто доклав голова Полтавської обласної ради сьомого скликання Олександр Біленький. На останній сесії Полтавської облради він таки переконав депутатів проголосувати за передачу новозбудованого об’єкта кардіодиспансеру в комунальну власність. Цим рішенням новобудові, по суті, увімкнули «зелене світло». І тепер медики зможуть укласти угоди на надання комунальних послуг та повноцінно запустити кардіоваскулярний центр у роботу.

Сесія проведена, надважливе рішення прийнято

Будували кардіодиспансер чотири роки. На цю справу витратили майже 500 мільйонів гривень. Кошти надавав Державний фонд регіонального розвитку, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міністерство охорони здоров’я України. Втім левову частку – більше 200 мільйонів гривень, починаючи із 2016 року, було виділено із обласного бюджету, розповів голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Це – значний внесок у розбудову медичної інфраструктури полтавської громади, – запевнив він. – Ми стояли та будемо надалі стояти на сторожі здоров’я мешканців Полтавщини!

Олександр Біленький тоді пояснив колегам, що від їхнього рішення залежатиме доля багатьох пацієнтів, як врешті й просування полтавської медицини на більш високий, без перебільшення, суперпрофесійний, європейський рівень.

Завдяки прийнятому на сесії рішенні було безоплатно передано корпус інтервенційної кардіології та реабілітації з балансу Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА на баланс КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр Полтавської обласної ради».

Це дасть можливість, – зазначив голова Полтавської обласної ради, керівництву профільного комунального підприємства та лікарняному закладу заключати договори на постачання тепло-, електро- та водоресурсів. Дуже важливо, що депутати акумулювали всю свою енергію на крайню сесію нашої каденції. Хочу сказати, що це – надважливе рішення, не зважаючи на спекуляції навколо цього питання, не зважаючи на те, що певні народні обранці блокували дане рішення. Але сесія обласної ради була проведена, і питання про передачу цього об’єкта кардіодиспансеру вирішено.

Найсучасніша будівля, високоточне обладнання

Директор КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр Полтавської обласної ради» Костянтин Вакуленко розповів, що вже провів перемовини із керівником «Полтаватеплоенерго». Сподівається, що їхній заклад днями буде із теплом.

Ми сплачуватимемо за тепло ще до того, як укладемо угоду, – каже він. – Воно нам потрібне для запуску основних технологічних систем – апаратів, які не можуть працювати у холоді, у тому числі, вентиляції, диспетчеризації тощо. Є й багато інших важливих ньюансів.

Дуже скоро всі їх буде вирішено і цей медичний заклад повноцінно запрацює, по праву ставши гордістю Полтавщини. Він зовсім не схожий на старі лікарні ще радянського типу, із якими ми в основному й стикалися досьогодні.

Кардіоваскулярний центр – це найсучасніша шестиповерхова будівля із просторими коридорами та клімат-контролем. У ній вже облаштували високоточне обладнання, три операційні, надсучасну реанімацію та інтенсивну терапію, футуристичні кабінети, комп’ютерну томографію, кабінети лікарів, конференцзал на вісімдесят місць і навіть спеціальні душові для лікарів перед початком проведення операцій.

Костянтин Вакуленко наочно демонструє потужний апарат КТ, подібний йому є лише у Полтавській обласній клінічній лікарні імені Скліфасовського. Детально розповідає про апарат штучного кровообігу, показує, як діє венозний сканер. А у рентген-операційній пояснює, як проводять стентування – малоінвазивний метод, завдяки якому відновлюють кровообіг у судинах.

У планах також проводити операції на відкритому серці, – ділиться, – як це роблять у Києві, Харкові та Дніпрі. Для цього запрошуватимемо спеціалістів та консультантів. Наші полтавські лікарі перейматимуть у них досвід. Маємо й угоду із інститутом серця імені Миколи Амосова. Тобто цю справу будемо поступово розвивати.


Зручно й комфортно для хворих

На даний час у кардіоцентрі кількість персоналу зросла із 239 до 270 чоловік. Збільшення робочих місць передусім відбулося за рахунок кількох технічних професій обслуговування інженерних систем та спеціальностей інтенсивної терапії. На трьох поверхах облаштовано 120 ліжок та 16-ть – в реанімації. При чому палати двомісні із окремими санвузлами, великим настінним телевізором та сучасними батареями теплопостачання і кондиціонування.

Влітку охолоджуватимуть, а взимку нагріватимуть, – пояснює директор кардіоваскулярного центру. – Це дуже логічно з точки зору зберігання тепла. Якщо палата порожня можна буде поставити на мінімум, або взагалі відключити. Зручно й комфортно для хворих, які перебувають на сонячній стороні, або в тіні.

Біля кожного ліжка на стіні закріплена консоль, яка має електричне підведення, Інтернет, порти для кисню та вакуум для відсмоктування. Є спеціальна кнопка виклику лікаря та медсестри. При чому остання носитиме ще й спеціальні часи із функцією пейджера. На них приходитиме сповіщення про виклик.

У всіх палатах у достатній кількості необхідне кисневе обладнання. А тому не випадково, що цей заклад на Полтавщині внесли до складу восьми додаткових лікарень, які надаватимуть стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Новий кардіодиспансер уже зараз називають локомотивом полтавської медицини, її європейськими орієнтирами, втіленими у життя завдяки принциповій позиції депутатського корпусу обласної ради, її голови Олександра Біленького і загалом всієї полтавської громади.

Перейти до вмісту