Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині триває реформування системи соціального захисту населення

Нині через управління соцзахисту реалізується 38 державних соціальних програм. Ними охоплено майже 600 тисяч сімей області, що складає 55% населення Полтавщини. Тому в умовах реформування важливо забезпечити безперервний процес надання всіх соцгарантій.

Про це повідомила на апаратній нараді у голови облдержадміністрації директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко.

Вона зауважила, що реформування системи соцзахисту відбувається в кілька етапів. Основний почнуть впроваджувати з липня 2021 року, інформують у Полтавській ОДА.

«З 1 січня 2021 року через ліквідацію районів запрацює нова вертикаль із надання соціальних послуг. Функції щодо прийому заяв із необхідним пакетом документів покладаються на уповноважених посадових осіб, виконавчих органів та органів сільської, селищної та міської рад. Питання соціального захисту населення покладається на рівень ОТГ. Визначення права на державні соціальні гарантії, їх призначення й виплату залишається винятково за органами соціального захисту населення. Вони прийматимуть від громадян документи для призначення державних допомог, пільг, субсидій тільки поштою або в електронній формі», – сказала Людмила Корнієнко.

Директор Департаменту розповіла про реалізацію реформи на рівні ОТГ. Нагадала, що в області відбувся пілотний проєкт впровадження моделі адміністрування послуг із соціальної підтримки населення та захисту прав дітей у 5 ОТГ: Білоцерківській, Омельницькій, Піщанській, Шишацькій, Пирятинській.

Людмила Корнієнко повідомила про можливості прийняття заяв і пакету документів щодо надання державних соціальних гарантій.

«Полтавщина – єдина область, яка торік розробила макети особових справ по всіх 67 видах державних соціальних допомог. Усі макети направлені в ОТГ для практичного застосування. За ними забезпечують підготовку заяв і документів для призначення державних соціальних допомог. Цей підготовчий етап провели в більшості ОТГ», – сказала Людмила Корнієнко.

Нині у 25 громадах створені відділи соціального захисту, у 28 введені посади уповноважених осіб із питань соціального захисту, в 16 створені ЦНАПи, які приймають документи на надання державних соціальних допомог.

«100% прийняття заяв на надання державних соціальних допомог здійснює Шишацька селищна територіальна громада. На 70% готові 4 ОТГ, (Омельницька, Білоцерківська, Пирятинська та Піщанська). Від 30% до 40% – 23 об’єднані територіальні громади, від 5% до 20% – 25 ОТГ. Варто зазначити, що в області недостатня готовність ОТГ щодо забезпечення відповідних функцій», – сказала Людмила Корнієнко.

Складовою удосконалення моделі організації прийому мешканців територіальних громад є впровадження з 2019 року Міністерством соціальної політики України Програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада».

«Із 60 об’єднаних територіальних громад області 36 підключено до вказаного комплексу. До січня потрібно підключити максимальну кількість ОТГ, щоб на рівні Департаменту забезпечити супровід на навчання відповідальних осіб. Із 1 березня необхідно всім перейти на програмний комплекс «Соціальна громада», – сказала Людмила Корнієнко.

Наступного року також буде передбачено поступову передачу повноважень із прийняття заяв на реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що всі ОТГ мають активізувати роботу, у визначені терміни виконати всі завдання. Адже населення повинно вчасно та якісно отримувати державні соціальні допомоги. З початку наступного року в ОТГ звернеться 17 тисяч громадян щодо подання заяв на призначення та перепризначення допомоги на 6 місяців. Люди не повинні втратити права на отримання державної соціальної підтримки, адже терміни призначення допомог залежать від дати звернення. Тому з грудня погнуться підготовчі роботи.

 

Перейти до вмісту