Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

“Між двома веснами”: у Кременчуцькій міській художній галереї презентували роман Ніни Данько

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів у Кременчуцькій міській художній галереї відбулась презентація роману Ніни Данько «Між двома веснами».

Цей роман – історична хроніка, написаний на основі спогадів свідків, документів, архівних даних, розрахований на широке коло читачів, розповіли у Кременчуцькій міськраді.

Тема: актуальна – доля українських козаків-хуторян за часів радянської влади, колективізації, розкуркулення та голодомору. Охоплює час: весна 1918р. – весна 1933 р.

Місце сюжету: козацькі хутір Підварки, Дяченківські, Пинчуківські, Маньківські, В»язовські, Олешківські, Поділ під Кременчуком над р. Пслом на Полтавщині.

Основний месседж твору: історична правда, любов до рідного краю, вшанування родинного вогню, увічнення пам’яті про родичів і земляків, померлих насильницькою смертю. Історію треба знати, аби вона не повторилась…

Показує долю 5 поколінь однієї родини Ночовних-Іщенків з Полтавщини (виставка родинних рушників з приватного зібрання Ніни Данько: рушники-свідки подій). Герої роману: Степан і Варя Ночовні, їхні 11дітей (Максимко, Олексійко, Сашуня, Іванко, Марійка, Петрусь та інші), Яким і Ганна Ночовні, Марко та Ірина Іщенки, дід Феодосій, Трифон Личко, Андрій Дяченко, отець Іоанн, Нестор Махно, Семен та Одарка Данько, Андрій Головко, Антон, Палажка …

Видано роман в Кременчуці ПП Щербатих, за редакцією екс-голови Спілки літераторів «Славутич» Федора Чужі… власним коштом. Книжка має нагороди: 1 місце в конкурсі на здобуття міської літературної премії ім. Віктора Баранова, 2020 рік.

Роман можна прочитати, звернувшись до бібліотек міста.

Перейти до вмісту