Ви тут:
Медицина Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Манікюр, пірсинг і тату – ризиковані операції, – лікар- інфекціоніст Тетяна Коваль

Триває #Європейський_тиждень_тестування. 

Завідувачка кафедри інфекційних хвороб УМСА Тетяна Коваль розповіла про вірусні гепатити.

Запальні захворювання печінки вірусного походження небезпечні і в гострій фазі, бо можуть мати тяжкий перебіг, і особливо небезпечні розвитком хронічних форм. Хронічні форми лікувати набагато складніше.

 

Які шляхи інфікування?

Вірусних гепатитів існує багато – А, В, С, Д і далі по алфавіту. Різняться вони як за перебігом, так і за шляхами передачі. Є такі, що характеризуються фекально-оральним шляхом передачі, є такі, що передаються через кров і статевим шляхом.

Наприклад, гепатити А та Е мають водний або харчовий шляхи передачі. Інфікування найчастіше відбувається у домашніх умовах або при відвідуванні якихось закладів, де людина може заразитися через брудну воду чи неякісну їжу. Гепатити А та Е – виліковні, вони не набувають хронічної форми, люди одужують.

На гепатити із парентеральним шляхом   передачі (через кров) – В, С, Д – люди інфікуються найчастіше при переливанні крові, оперативних втручаннях,  через нестерильні інструменти із залишками крові попереднього клієнта у салонах краси, статевим шляхом. Є дуже багато місць, де можна інфікуватися.

Гепатити В і С також лікуються, однак вони формують хронічні захворювання, які лікувати дуже складно. Тому гепатити на цей час є досить серйозною проблемою, яку краще попереджати, ніж потім лікувати.

Наскільки небезпечні популярні серед молоді пірсинг і тату?

Манікюр, пірсинг чи тату – операції досить ризиковані. Наприклад, якщо це обрізний манікюр, де є контакт із кров’ю, подбайте про свою безпеку при виборі майстра. Обов’язково поставте питання, як обробляються інструменти. У салоні має бути спеціальний автоклав, стерилізатор, який відкривається при вас.

Стерильні інструменти, загорнуті у спеціальний папір, повинні вийматися теж при вас.

Як запобігти інфікуванню вірусними гепатитами?

Профілактичні заходи доволі прості.  Щодо вірусних гепатитів А та Є – це дотримання правил гігієни,  вживання чистої питної води, якісної свіжоприготованої їжі.

Щодо вірусних гепатитів В, С і Д – це попередження парентерального способу інфікування та здоровий підхід до сексуального життя.

Специфічною профілактикою проти гепатитів А і Б є вакцинація. Вакцини ефективні більш як на 90 відсотків. В Україні вони доступні. Є окремі вакцини проти гепатиту А, окремі – проти гепатиту В, а є поєднані, що містять компоненти і проти гепатиту А, і проти гепатиту В. Усім раджу зробити це щеплення.

“Протягом Європейського тижня тестування знайдіть 15 хвилин свого дорогоцінного часу , щоб перевіритися на вірусні гепатит та ВІЛ – у кабінеті сімейного лікаря, кабінеті «Довіра» кожної центральної районної лікарні, у Центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД. Не дамо вірусам шансу!”, – закликає лікарка.

Перейти до вмісту