Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Кохання всього життя або як не стати жертвою інтернет-шахрайства

Щороку ринок онлайн-знайомств (дейтинг-ресурсів) збільшується. Зростає і кількість людей по всьому світу, які позитивно ставляться до знайомств у мережі. Більш того, за даними експертів, приблизно кожна третя пара утворюється онлайн. Безсумнівно, це зручно: щоб з кимось познайомитися, досить зайти на сайт або встановити додаток на смартфон. Просто знаходячись вдома, насолоджуючись чашкою ароматної кави чи чаю дуже зручно гортати анкети потенційних претендентів на руку чи серце. Чи переростають інтернет-знайомства в серйозні стосунки? Питання досить риторичне. Як показує практика, досить часто, проте щастить не всім.

У віртуальному світі можна знайти не лише кохання всього життя, але і стати жертвою інтернет аферистів. Анонімність мережі Інтернет спонукає шахраїв зловживати наївністю своїх жертв, за що вони можуть поплатитися грошима, майном, здоров’ям або навіть життям.

Про те як вберегтися від інтернет-шахраїв та куди звертатися за захистом своїх прав у разі, якщо ж Ви все-таки стали жертвою аферистів консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Існує декілька стандартних схем за якими працюють аферисти на сайтах знайомств. Як правило жертвою шахрайств, в переважній більшості стають жінки, але й чоловіки також можуть потрапити у досить неприємну аферу шукаючи другу половину.

Подарунок з доставкою, афера, яка діє вже багато років, проте наївні панянки вже ж таки потрапляють на цей гачок. На сайті знайомств Вам починає писати чоловік, найчастіше – красивий і успішний іноземець, який мріє про дружину-українку. І саме Ви ідеально підходите на цю роль! Роман буде розвиватися дуже швидко: через кілька днів потенційний наречений освідчиться в коханні, буде обіцяти золоті гори і запевняти, що готовий вести Вас під вінець прямо зараз. І ось одного прекрасного дня віртуальний залицяльник повідомить, що купив Вам дорогий подарунок – наприклад, телефон, ноутбук або золоті прикраси і вже відправив в Україну! Але є одна проблема: закордонний «принц» не може оплатити мито. За його словами, зробити це можуть тільки громадяни країни. Тому він запропонує заплатити вам – при цьому може навіть запевнити, що потрібну суму доклав до подарунка. Далі іноземець дасть номер електронного гаманця, на який треба перекинути гроші або скаже чекати смс-повідомлення з розрахунковим рахунком. Як Ви вже здогадалися, варто Вам сплатили “доставку”, як аферист з неіснуючим подарунком та існуючим акаунтом у соціальній мережі або на сайті хутко зникне.

Щоб не потрапити на гачок, пам’ятайте: безкоштовний сир буває тільки в мишоловці!

Якщо ж Вам дійсно зустрівся справжній “принц”, здатний на красиві вчинки (а раптом!), пам’ятайте: такий сам заплатить за все.

Як правило рано чи пізно від онлайн-шанувальника надійде пропозиція зустрітися в реальному житті. Проте погоджуючись на зустріч, потрібно бути особливо обережним, адже можна стати жертвою маніяка, потрапити в заручники або бути пограбованим. Схем безліч, і більшість спрямовані на дівчат. Кавалер може запропонувати покататися на машині, або запросивши до себе підсипати снодійне, часто таким прийомом користуються і жінки, а далі вже на що вистачить фантазії.

Плануючи побачення з людиною з віртуальної мережі ніколи не погоджуйтеся на зустріч в пустинному або віддаленому місці, а також в квартирі. Головний тривожний сигнал – коли людина не схожа на фото в анкеті. Обов’язково розкажіть про плани друзям і близьким людям – скажіть, куди йдете і залиште контакти людини, з якою зустрічаєтеся.

Найкраще відмовтеся від споживання алкогольних напоїв. Але якщо все-таки стали жертвою ґвалтівника або клофелінщика (клофелінщиці), відразу звертайтеся в поліцію!

На сайтах знайомств багато хто шукає інтрижку на ніч і відносини без зобов’язань, але ще частіше – хочуть по-дорослому розважитися у віртуальному світі. Як правило спочатку шахрай увійде в довіру, а потім запропонує перейти до більш близьких відносин, наприклад відправити йому відверті фотографії або зняти відео відвертого характеру, проте варто вам це зробити може початися шантаж. Аферист пригрозить, що заллє відео на порносайти, відправить фото всім Вашим друзям в соцмережі або розклеїть їх по району, де Ви проживаєте. Бажаєте уникнути ганьби, тоді перерахуйте шантажисту гроші, але слід приготуватися, що попросять пристойну суму у декілька тисяч гривень і на цьому вимагання можуть не закінчитися.

Якщо не хочете стати жертвою шантажиста, не робіть нічого, що може Вас скомпрометувати. Особливо не висилайте онлайн-шанувальникам “полуничні” фото та відповідально підходьте до інформаційної безпеки і фільтруйте свої дії в мережі.

Ще одна із розповсюджених схем аферистів – це прохання про допомогу. Як правило зловмисник, який представляється заможним іноземцем, зав’язує віртуальний роман з потенційною жертвою. Через деякий час листування в нього, як правило, раптом виникають серйозні проблеми — чи то захворювання, чи то пограбування його житла, чи то неприємності на роботі, чи то він попадає в полон, часто такі схеми використовують іноземні «військові». І ось вже закохана жертва, яка сидить в Україні буквально на валізах, адже ось-ось має вирушати на ПМЖ до «коханого», звісно ж, надсилає іноземцю необхідну суму, після чого той зникає. Прикладів реалізації подібної схеми безліч, проте результат один – розбите серце та порожній гаманець

Рано чи пізно закордонний “принц” може покликати Вас до себе в гості або запропонувати спільний відпочинок за кордоном. Така пропозиція може бути небезпечною пасткою. По-перше, незнайомець може виявитися, наприклад, не бізнесменом, а звичайним будівельником. І це в кращому випадку, адже після приїзду в іншу країну вас можуть навіть продати в рабство.

Після листування закордонний “принц” запросить Вас у гості і скине сайт авіакомпанії, на якому варто купити квитки. Якщо він впевнений, що Ви проковтнули наживку, то може навіть скинути Вам гроші на квитки. Але ресурс – обманка: коли Ви введете дані своєї банківської картки (номер, термін дії та ПІН-код), вони відразу виявляться у зловмисника.

Якщо хочете відвідати коханого, обов’язково перевірте його. По-перше, фото: зазвичай аферисти розміщують одну фотографію в поганій якості, або в анкеті дуже професійний знімок, тому доцільно перевірити наявність фото в інтернеті. Якщо знайшли цей знімок на різних сайтах з різними іменами – перед Вами шахрай!

Якщо виникають підозри, пошукайте чорні списки “шлюбних” аферистів і перевірте, чи немає там Вашого нового знайомого.

Якщо ніде не знайшли підступ і вже збираєте валізи? Обов’язково поінформуйте друзів і родичів, що Ви кудись їдете, а ще краще – їдьте разом з другом. Після приїзду зверніться до посольства або консульства України, розкажіть, чому Ви приїхали і з ким будете зустрічатися. Якщо ж в країні немає представництва України, звертайтеся до місцевої поліції: розкажіть свою історію і попросіть допомогти. Правоохоронні органи будуть зацікавлені, адже якщо це шахрай, вони зможуть на місці розкрити злочин. 

Що стосується покупки авіаквитків, слід робити це тільки на офіційних сайтах, не слід переходити за підозрілими посиланнями і вводити дані банківської картки на невідомих ресурсах!

Усе наведене вище — найбільш розповсюджені шахрайські схеми на дейтинг-ресурсах, але щодня схеми вдосконалюються, а кількість відкритих кримінальних проваджень лише збільшується. Проте це не означає, що кожен незнайомець чи незнайомка, які Вас зацікавлять — потенційні злодії та шахраї.

Для того, щоб не отримати проблеми, замість кохання всього життя, слід дотримуватися певних правил безпеки.

Так, під час спілкування зібрати дані про особу, яка знаходиться по іншу сторону екрану. Краще дізнатися прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, район проживання, професію та місце роботи свого співрозмовника, знайти його (її) в інших соціальних мережах. Тобто необхідно впевнитись, що людина реальна та інформація, яку вона надала про себе, відповідає дійсності.

Також не зайвим буде перевірити номер телефону співрозмовника через спеціальні сервіси у месенджерах чи мобільних додатках. Як мінімум, ви дізнаєтесь про те, як Ваш віртуальний друг (подруга) підписаний в телефонах інших абонентів.

Спілкування краще продовжити спілкування в звичайних смс-повідомленнях або месенджерах, причому найкращий варіант — месенджер Facebook. Наприклад, видалити надіслане повідомлення в чаті співрозмовника у месенджері Facebook можна лише протягом 10 хвилин, тоді як у Viber, WhatsApp цей час необмежений, а у Telegram ваш співрозмовник взагалі може очистити всю історію листування.

Вирушаючи на перше побачення з віртуальним другом чи подругою, заздалегідь дізнайтеся про місце, де воно відбуватиметься. Не зайвим буде повідомити про зустріч своїм родичам чи друзям. Про всяк випадок надішліть їм фото цієї особи, дайте номер її телефону, марку та номер авто тощо. Зустрічатися краще у світлу пору доби та в людному місці, не запрошуйте незнайомців до себе додому та не погоджуйтесь на першому побаченні йти до них. При собі майте ту суму грошей, на яку розраховуєте провести побачення. Для гарантування своєї безпеки придбайте засоби захисту, наприклад, балончик зі сльозогінним газом, проте, першочергово навчіться ним користуватися, адже неправильне використання може зробити Вас ще легшою здобиччю для злочинців.

Якщо віртуальний співрозмовник запропонував забрати Вас на своєму авто і Ви на це погоджуєтеся , то сідаючи на переднє сидіння, обов’язково перевірте наявність інших осіб на задньому сидінні.

Якщо Вам не пощастило і ви все-таки стали жертвою шахраїв, не зволікайте та одразу викликайте співробітників поліції. Напишіть відповідну заяву. Скористайтеся послугами фахового юриста, тому що лише кваліфікований спеціаліст зможе допомогти та розробити вам стратегію захисту, необхідну для досягнення результату щодо відшкодування шкоди, пошуку винних та притягнення їх до відповідальності.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Кримінального кодексу України вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо такі дії вчинені або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із конфіскацією майна.

Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом від 34 000 грн. до 51 000 грн. або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (0536) 75- 75- 20

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Перейти до вмісту