Ви тут:

Клієнтці Котелевського бюро правової допомоги встановили факт належності державного акту права власності на земелю

Інколи людям доводиться зіштовхуватися з проблемою наявності помилок у правовстановлюючих документах, коли прізвище, ім’я, по-батькові та інші особисті дані, що зазначені в документі, не збігаються з відповідними відомостями у свідоцтві про народження або паспорті громадянина України. Виникнення таких помилок зумовлені різними причинами, і це створює перешкоди при оформленні майнових прав.

У вересні 2020 року до Котелевського бюро правової допомоги звернулась пані Лідія з проханням надати їй правову допомогу щодо встановлення факту належності правовстановлюючого документу – державного акту на право власності на земельну ділянку.

Жінка розповіла, що в 2005 році отримала у спадщину за заповітом земельну частку (пай), а в 2006 році отримала державний акт на право власності на земельну ділянку та передала земельний пай в оренду сільськогосподарському підприємству. Цього року громадянка вирішила укласти інший договір оренди землі, тому звернулася до державного реєстратора прав на нерухоме майно для проведення державної реєстрації права власності на належну їй земельну ділянку.

Однак отримала відмову, адже ім’я, зазначене в державному акті на право власності на земельну ділянку, не співпадає з даними у паспорті громадянина України. Допущена помилка позбавляє можливості особу вільно володіти, користуватися та розпоряджатися належним їй нерухомим майном.

Допомагати жінці доручили начальниці відділу «Котелевське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ользі Саєнко.

Зібравши ряд доказів, юристка бюро підготувала та подала до суду заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Вивчивши усі матеріали справи, Котелевський районний суд Полтавської області 22 жовтня 2020 року виніс рішення, яким заяву клієнтки про встановлення факту належності їй державного акту на право власності на земельну ділянку задоволено повністю.

Клієнтці бюро залишилося лише дочекатися набрання законної сили рішення суду та звернутися до державного реєстратора прав на нерухоме майно.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за наступним посиланням.

Коментує фахівчиня Котелевського бюро правової допомоги Ольга Саєнко:

Хто має право звернутися до суду?
Заяву про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа можуть подати:
• особа – власник правовстановлюючого документа, якій необхідно довести належність їй цього документа;
• спадкоємці померлої особи — власника цього документа для оформлення спадкових прав;
• утриманці померлого для одержання пенсії;
• інші особи, які заінтересовані у встановленні факту.
Куди звертатися?
Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду.
Вимоги до заяви.
Заява про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документу повинна відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим статтею 175 Цивільно-процесуального кодексу України, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим статтею 318 Цивільно-процесуального кодексу України.

Відповідно до статті 318 Цивільно-процесуального кодексу України у заяві повинно бути зазначено:
• який факт заявник просить встановити та з якою метою;
• причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
• докази, що підтверджують факт.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Важливо зауважити, що розмір судового збору за подання до суду заяви у справах окремого провадження складає 420 гривень 40 копійок.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за телефоном (0532) 56-02-88.

Перейти до вмісту