Ви тут:
Суспільство Україна 

Джапарова закликає ЄС розширити санкції проти РФ

13 листопада перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова взяла участь у шостому засіданні Комітету асоціації між Україною та ЄС, яке проходило в форматі відеоконференції. Вона закликала посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, зокрема шляхом розширення санкцій, у відповідь на організацію російською окупаційною владою незаконних «виборів» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м.Севастополь.

Про це повідомляє МЗС України.

Під час обговорення пункту порядку денного, присвяченого політичному діалогу між Україною та ЄС у контексті ситуації на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, перша заступниця міністра висловила вдячність ЄС за політику невизнання спроби анексії Криму та підтримку територіальної цілісності України, а також поінформувала учасників про порушення прав людини та мілітаризацію тимчасового окупованого українського півострова.

Еміне Джапарова повідомила, що російські окупанти порушують права людини, зокрема переслідують політичних активістів та представників національних меншин, громадянських журналістів, проводять незаконний призов до лав російської армії у порушення міжнародного гуманітарного права (станом на сьогодні, понад 25 тисяч осіб; до кінця року планується додатковий призов понад 2500 осіб), порушують права на освіту рідною мовою, змінюють демографічну ситуацію в Криму тощо. Окремо Еміне Джапарова наголосила на утисках Православної Церкви України в Криму. Вона також привернула увагу до збільшення удвічі кількості російських військових в Криму, перевезення на півострів різних видів озброєння, у тому числі засобів, що можуть переносити ядерну зброю.

У рамках заходу Еміне Джапарова представила європейським партнерам «Кримську платформу», подякувала за підтримку цієї ініціативи з боку ЄС та висловила сподівання на активну участь інституцій та держав-членів ЄС у її роботі, а також на участь лідерів ЄС у Саміті в травні 2021 року. 

Вона додала, що кінцевою метою Кримської платформи є деокупація Криму і окреслила першочергові напрямки її роботи, зокрема координацію дій міжнародних партнерів з консолідації санкційних режимів, зміцнення політики невизнання, протидію безпековим загрозам, привернення уваги до економічних та екологічних викликів на півострові, пов’язаних з російською окупацією. Одним із важливих завдань Платформи буде також захист жертв порушень прав людини на окупованих територіях.

Поточна ситуація на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей була представлена заступником міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з питань європейської інтеграції Ігорем Яременком.

Фото: МЗС

Перейти до вмісту