Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Чи потрібен пульсоксиметр вдома: пояснення лікарів

Електронні термометри, тонометри, ваги, фітнес браслети. Хтось має весь арсенал потрібних гаджетів для здоров’я, а хтось обмежується тонометром, якщо мова йде, наприклад, про найстарших родичів. Пандемія COVID-19 внесла свої корективи і багато хто вирішив придбати і пульсоксиметр.

Чи потрібен цей прилад вдома, на що звертати увагу, користуючись ним, розповіла сімейна лікарка Мар’яна Климців, повідомляють у НСЗУ.

Звісно, якщо пацієнт або його рідні мають таку можливість, вони можуть придбати пульсоксиметр. Пристрій вимірює рівень кисню, або насичення киснем у крові. Моніторинг рівня кисню буде важливим, коли пацієнти із легкою формою підтвердженого або ймовірного захворювання на COVID-19 лікуються в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря.

Пристрій досить простий у використанні. Він кріпиться на пальці руки, краще закріплювати на середній палець. Вимірювати сатурацію краще сидячи. Важливо не рухатися в процесі вимірювань. Показники між 95-100% означають нормальний рівень кисню в крові. Показники, які є меншими за 94%, мають оцінювати медичні працівники.

“Ми радимо пацієнтам, які лікуються вдома та мають змогу вимірювати сатурацію, записувати щоденні показники, щоб побачити зміни. Якщо сатурація нижче 94%, краще повідомити про це свого лікаря”, – зазначила лікарка.

Перейти до вмісту