Ви тут:

3 вітаміни, які допоможуть захистити легені взимку

Падіння температури повітря у великих містах зазвичай супроводжується посиленням його забруднення. Пил потрапляє у наші легені, викликаючи подразнення та інші проблеми зі здоров’ям, пов’язані з дихальною системою, пише Жіночий світ.

Однак, ви можете уникнути пошкодження клітин легенів, якщо збільшите споживання деяких вітамінів. Ось три вітаміни, які допоможуть вам зміцнити здоров’я легенів цієї зими:

Вітамін А. Вітамін А – це жиророзчинний вітамін, який є другою за важливістю поживною речовиною для поліпшення здоров’я легенів. Він потрібен для нормальної роботи імунної системи людини та для відновлення пошкоджених клітин. Отже, збільшивши споживання вітаміну А, ви можете розпочати природний процес відновлення легеневої тканини.

Крім того, вітамін А потрібен для відновлення інших клітин і тканин, а також для нормального ембріонального розвитку легенів. Гарна новина полягає у тому, що вітаміну А не потрібно вживати багато. Він жиророзчинний і може відкладатись в організмі на тривалий час. Джерелами вітаміну А є молочні продукти, морква та цільні злаки.

Вітамін С. Вітамін С виконує в організмі одразу кілька функцій і одна з них – це зменшення ризику захворювань легенів. Наявність вільних радикалів та токсинів у легенях через куріння та забруднення повітря може призвести до запалення в організмі. Вітамін С – це антиоксидант, який бореться з їх шкідливим впливом, завдяки чому рівень пошкодження клітин знижується, а їх відновлення прискорюється.

Відповідно до дослідження 2014 року, опублікованого в журналі Allergy, Asth & Clinical Immunology, вітамін С може поліпшити роботу легенів і зменшити частоту респіраторних симптомів наполовину, якщо вживати його після фізичних вправ. Джерелами вітаміну С є ківі, цитрусові, болгарський перець, помідори, броколі та перець чилі.

Вітамін D. Вітамін D потрібен не тільки для зміцнення кісток, а і для зменшення ризику респіраторних інфекцій, а також хронічної обструктивної хвороби легенів. Згідно з дослідженнями, низький рівень вітаміну D може збільшити ризик хрипів у грудях, бронхіту, астми та інших респіраторних проблем. Збільшення споживання цієї поживної речовини може поліпшити функцію легенів. Ви можете отримати вітамін D від сонячного світла, а також з грибів, морепродуктів та яєчних жовтків.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту