Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

За п’ять років на Полтавщині запрацювали 37 оновлених артезіанських свердловин

Начальник управління енергоефективності Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Владислав Маргушин  під час апаратної наради розповів про реалізацію обласної програми «Питна вода Полтавщини» на 2011-2020 роки.

“Загалом питна вода в області відповідає вимогам чинного стандарту. Останнім часом спостерігається погіршення якості води через підвищення вмісту заліза за рахунок незадовільного технічного стану водогінної мережі”, – відмітив Владислав Маргушин.

Затверджена програма «Питна вода Полтавщини» передбачає упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання; упровадження станцій (установок) доочищення питної води у системах централізованого водопостачання, будівництво та реконструкція каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання; оптимізацію роботи систем централізованого водопостачання; оснащення лабораторій здійснення контролю якості води та стічних вод, реконструкція та заміна аварійних мереж (колекторів) та інше.

“Не дивлячись на відсутність державного фінансування за програмою  «Питна вода України», з обласного бюджету на ці цілі кошти завжди надходять. У 2016 році залучено 6,5 мільйонів гривень на буріння та реконструкцію 5 артезіанських свердловин”, – повідомив Владислав Маргушин.

У 2017 році з обласного бюджету спрямовано 4,9 млн грн на буріння та реконструкцію 7 артезіанських свердловин.

У 2018 році 16,789 млн грн витратили на будівництво та капітальний ремонт 9 свердловин, впровадження 15 станцій доочищення питної води, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання у с. Абазівка Полтавського району, смт Машівка, міст Карлівка та Полтава.

У 2019 році кошти обласного бюджету (25,851 млн грн ) були спрямовані на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт 9 артезіанських свердловин, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання у смт Машівка, впровадження 22 станцій доочищення питної води на об’єктах охорони здоров’я, культури та соціальної сфери, будівництво 7,03 км водогону.

У 2020 році на поліпшення якості води фактично виділено 9,35 млн грн. Зазначені кошти направлені на будівництво 7 артезіанських свердловин та капітальний ремонт водопровідної мережі на території Полтавської області. Реалізація проєктів із будівництва артезіанських свердловин та ремонту водопровідної мережі забезпечить якісною питною водою населення Полтавського, Миргородського, Лохвицького, Гребінківського, Зіньківського, Оржицького та Пирятинського районів.

Перейти до вмісту