Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Якість статей у Вікіпедії впливає на туризм: дослідження

Нещодавно видання The Guardian нагадало про дослідження групи економістів, які з’ясували, що статті у Вікіпедії можуть впливати на розвиток туристичної галузі.

Адміністратор українських Вікіджерел Ростислав Камерістов та дописувач української Вікіпедії Сергій Петров вирішили підготувати власний огляд першоджерела. Результати дослідження опублікували на сайті wikimedia.

2017 року економісти Маріт Гіноссар й Томас Гіноссар з Коледжу Карла Альберто (Італія), Міхаель Куммер з Технологічного інституту Джорджії (США) та Ольга Слівко з Центру європейських економічних досліджень (Німеччина) опублікували результати дослідження, яке було присвячене економічному впливу Вікіпедії на туристичну галузь. Публікація є препринтом, що перебуває на стадії рецензування.

Науковці обрали випадковим чином 60 міст Іспанії та додали в серпні 2014 року у статті про них у французькому, німецькому, італійському та нідерландському мовних розділах Вікіпедії декілька абзаців інформації про історію, культуру, пам’ятки, цікаві місця та проілюстрували фотографіями цих міст.

Додана інформація була перекладена з відповідних статей англійської чи іспанської Вікіпедії. Дослідники обирали ті міста, статті про які були достатньо невеликими у Вікіпедіях обраними ними чотирма мовами. Після цього вони простежили як додана ними інформація вплинула на вибір туристів з Франції, Німеччини, Італії та Нідерландів під час їх відпочинку у досліджуваних ними містах у 2015 році. Іспанія для аналізу була обрана ще й тому, що 5% ВВП країни формує саме туристична індустрія, а мовні розділи — з країн Європи з відповідною державною мовою, туристи з яких віддають перевагу відпочинку в Іспанії.

З’ясувалось, що навіть якщо додати декілька абзаців тексту та одну якісну фотографію до статті у Вікіпедії про місто, то кількість ночівель в готелях міста іноземних туристів зростає у середньому на 9% впродовж туристичного сезону Іспанії (з травня по жовтень) або 270 ночівель в готелях на місяць. Але найбільший вплив редагування Вікіпедії мало на міста, про які були короткі та дуже короткі статті відповідними мовам в онлайн-енциклопедії. Після додавання інформації про історію, культурні принади, пам’ятки та цікаві місця у короткі статті, які майже не мали корисної туристу інформації, — кількість проведених ночей у готелях цих міст зросло на третину за сезон, а у містах, про які були дуже короткі статті (т. зв. «стаби» чи статті-заготовки — ред), — на майже 20%.

Розрахунки показали, що навіть кілька доданих абзаців до статті у Вікіпедії можуть принести додатково до 160 тисяч євро на рік доходу від туризму для невеликого міста в Іспанії. Дослідження базувалось на статистиці проведених ночей у готелях Іспанії за туристами з різних країн, статистиці відвідування статей у Вікіпедії, цілісних показниках трендів пошукових систем, середньому чеку туриста на день та іншій статистичній інформації. Дослідники також дійшли до висновку, що збільшення обсягу статей у Вікіпедії про міста збільшує читацьку аудиторію цих статей (в середньому кількість переглядів зросло на понад 11%), а ефект від цього порівнянний з тим, що впливає на вибір туриста. 

Науковці припускають, що вплив на туристичну галузь Європи статей Вікіпедії, яка доповнюється тисячами волонтерами-дописувачами, може обчислюватися мільярдами євро. При цьому вони зазначають, що результати їхнього дослідження стосуються перерозподілу потоків туристів між різними напрямами, а не різкого зростання туристичного сектору.

“На сьогодні можна впевнено говорити про вплив Вікіпедії на туристичні потоки, зважаючи також на те, що існують інші дослідження, які присвячені впливу найпопулярнішої онлайн-енциклопедії на економіку”, – йдеться у повідомленні.

На нашу думку, це дослідження стає одним з вагомих аргументів для вчителів, бібліотекарів та місцевої влади чому вони мають звернути увагу на якість статей у Вікіпедії про свої міста, містечка та села та взятися за їх доповнення. Приміром, на цей час 36% міст, 84% селищ міського типу та 97,5% сіл України мають невеликі та короткі статті в українській Вікіпедії (подібні до тих, які стали об’єктом цього дослідження). Особливо велику вагу це має в умовах децентралізації, за якою повноваження, гроші та відповідальність переходять до влади територіальних громад — і саме від активності та різноплановості їх рішень залежить добробут громади.

Одним з інструментів у цьому напрямку є якісна стаття у Вікіпедії, а також участь у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки», який має на меті зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини України (станом на кінець серпня цього року були завантажені фотографії лише 39% пам’яток із конкурсних списків, а для низки областей цей показник становив менше 20%).

ГО «Вікімедіа Україна» готова допомогти всім громадам України, які зацікавлені у якісних статтях про свої міста, містечка чи села, навчанні власних вікіекспертів, які зможуть написати самостійно якісні статті та вносити в них необхідні актуальні зміни як в українській Вікіпедії, так й в іншомовних розділах цієї онлайн-енциклопедії для більшої туристичної привабливості рідного краю та України в цілому на міжнародному рівні. 

Фото: pexels

Перейти до вмісту