Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Які методи запобігання грипу та застуди краще не використовувати, – поради лікарів

З початком сезону застуд та грипу чимала кількість населення задумуються, як вберегти себе та своїх рідних від хвороби, особливо в умовах поширення коронавірусної інфекції. Водночас вони починають звертатися до від рекламованих «чудодійних» препаратів для підняття імунітету чи до народних методів, які здаються дуже надійними.

Розберемо, основні не рекомендовані методи запобігання ГРВІ та до яких наслідків вони можуть призвести. Важливим нюансом являється те, що коронавірусна інфекція COVID-19, грип та ГРВІ мають схожу клінічну картину. В обох випадках розвивається респіраторне захворювання. Зокрема, спостерігається підвищена температура тіла, кашель, ускладнене дихання. Про це повідомляє itmed.org.

Відповідно діагноз може поставити виключно лікар, а займаючись самолікуванням наслідки до яких може це призвести можуть бути досить негативними. Щодо особливостей та відмінностей між захворюваннями, варто зазначити, що один з ключових симптомів COVID-19 – це втрата смаку і запаху, хоча не є виключенням, коли захворювання ніяк себе не проявляє.

Застуда об’єднує прояви, які пов’язані з розвитком фарингіту та риніту, що викликається вірусною інфекцією. До перших проявів застуди належать біль у горлі, нежить, який стає основним симптомом. Можлива поява температури, яка може коливатися від 37-38°C. Грип належить до захворювання з гострим перебігом та викликається респіраторною інфекцією вірусу грипу. Хвороба найчастіше розпочинається з високої температури (до 40°C), відчуттями ломоти в тілі та ознобу, головного болю й кашлю.

Грип та COVID-19 можуть супроводжуватися серйозними ускладненнями, такі як пневмонія або навіть дихальна недостатність.

Які методи не варто застосовувати в цілях профілактики?

Оксолінова мазь: мазь, яка знайома нам ще з самого дитинства, та характеризується як противірусний та захисний засіб. Однак основна функція – захист від проникнення патогенних мікроорганізмів не була доведена. Тим паче якщо людина має знижений імунітет та ослаблений організм дія оксолінової мазі зводиться до мінімуму.

Ефірні олії: нанесення їх на тіло або застосування як аромаламп у приміщенні, мають певний відсоток позитивної дії. Наприклад, усунення головного болю шляхом розслаблення організму. Однак негативних наслідків значно більше, оскільки постійне вдихання чи нанесення на шкіру олій підвищує ризики розвитку алергічних реакцій.

Закапування в ніс «народних» розчинів: використання соку алое, цибулі або часнику у вигляді розчину для закапування у порожнину носа призводить до серйозних наслідків у вигляді подразнення слизової носової порожнини та розвитку алергічної реакції. Тим паче, що ці засоби не мають впливу на сам вірус, який локалізується на слизовій носа. До відвідування лікаря краще використати сольовий розчин для зрошування слизової. Також не варто промивати носові ходи, через високу ймовірність занесення інфекції в слухову трубу.

Інгаляції над паром: по-перше, це небезпечно, особливо якщо інгаляції роблять дитині – високий ризик отримати опіки. Якщо існують показання до проведення інгаляції, то тільки лікар проводить призначення з наступною рекомендацією виду інгалятора та лікарських засобів для нього.

Гірчичники, парення ніг: при відсутності підвищеної температури ці дії можуть мати лише ефект плацебо, відволікаючи хворого. В тому випадку якщо виникла висока температура, дана терапія тільки погіршить ситуацію. Можливе виникнення теплового удару або підвищення показників температури до більшої позначки. Застосування гірчичників може закінчитися алергічною реакцією.

Регулярні звички, такі як збалансоване й різноманітне харчування, фізичні вправи, гігієна сну, режим роботи та відпочинку, можуть забезпечити потреби імунної системи та допомогти сформувати міцний імунітет.

Лікарі рекомендують, у разі появи симптомів респіраторної вірусної інфекції або застуди, відмовитись від використання народних методів, відповідно й від самолікування та звернутися до свого сімейного лікаря для наступного проходження обстеження та діагностування діагнозу.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту