Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як запобігти гострому порушенню кровопостачання головного мозку: поради лікаря

Більшість випадків інсульту викликані, зазвичай, конкретними факторами ризику, як то хронічні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, куріння, зайва вага, зловживання алкоголем, стрес чи недостатня фізична активність.

Як запобігти гострому порушенню кровопостачання головного мозку розповіла завідуюча реабілітаційним відділенням КП «Кременчуцький обласний клінічний шпиталь для ветеранів війни Полтавської обласної ради» Марія Швець.

Контролюйте тиск – найчастіше жертвами інсультів стають люди, які страждають від артеріальної гіпертензії (стійке підвищення артеріального тиску від 140/90 і вище). Для гіпертоніків дуже важливо завжди вимірювати тиск і при необхідності приймати необхідні препарати.

Слідкуйте за холестерином – звуження просвіту артерій, що виникає внаслідок атеросклерозу. Запобігайте появі холестеринових бляшок – слідкуйте за своїм харчуванням.

Контролюйте свою вагу – люди з надмірною вагою перебувають у групі ризику. Через порушення обміну речовин підвищується ймовірність розвитку цукрового діабету та атеросклерозу.

Не забувайте відвідувати лікаря-кардіолога – порушення серцевої діяльності призводить до підвищеного навантаження на судини головного мозку.

Займайтеся профілактикою діабету – цукровий діабет збільшує ймовірність розвитку інсульту у 2,5 раза. Ця хвороба істотно позначається на роботі серця й судин. У людей, хворих на діабет, рідина виводиться з організму в прискореному режимі. Це призводить до зневоднення і, відповідно, згущення крові.

Відпочивайте ефективно, уникайте стресових ситуацій, правильно харчуйтеся, займатися фізичними навантаженнями.

Щоб при підозрі на інсульт у людини, розпізнати його якнайшвидше, попросіть її зробити всього три речі:

  • підняти обидві руки (при цьому не повинна з’являтися слабкість у кінцівках); 
  • вимовити власне ім’я (мова повинна бути виразною, не плутатися); 
  • посміхнутися (усмішка має бути симетричною, як і решта рис обличчя).

Якщо людині не вдається підняти обидві руки, вимова плутається або порушується симетрія обличчя, потрібно негайно викликати екстрену медичну допомогу.

Перейти до вмісту