Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Як відрізнити шкідливу консерву від корисної: поради

Чи консерви це здорова їжа та відрізнити шкідливу консерву від корисної розповіла Уляна Супрун.

“Не всі консерви корисні. Це справді так. Аби консерви мали виражений смак та не заростали бактеріями та грибками, в них додають або багато солі й оцту, або цукру. Безумовно, консерви під кришкою мають бути стерильними, бо пройшли прогрівання, і всі мікроорганізми там мають бути знищені”, – йдеться у повідомленні Супрун.

До маринованих огірків чи зелених помідорів, фаршированих перцем з часником, краще ставитися як до делікатесів, тобто їсти зрідка та смакуючи, аніж щодня бачити їх на столі. Бо це не ризик для людей з гіпертензією.

Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти, наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсіл містить аспірин, збільшує ризик шлункової кровотечі.

“Є корисні консерви”, – зазначає Супрун.

Консервна промисловість — це низка консервів, які спрощують життя, бо пропонують продукти, не зіпсовані сіллю/цукром, з хорошою поживною цінністю й такі, що готувати вдома довго, а їсти варто.

Зокрема, це консервовані бобові: квасоля, боби, нут, горошок, також кукурудза, овочеві страви як-от лечо й “ікра”, тобто консерви без розсолу, томатні пасти й соуси, і рибні консерви.

 Бобові

Це саме та група продуктів, яка недопредставлена в раціоні українців, хоча і коштує недорого, і поживна цінність велика: і повноцінний білок, багатий на амінокислоту триптофан, і клітковина, і вітаміни й мінерали. https://cutt.ly/Jf7S4p3 Причина непопулярності, ймовірно, в тому, що бобові треба спершу замочити, потім зварити, потім якось покращити завдяки моркві/цибулі/селері/томату/прянощам, а тоді уже їсти. На це немає часу. Та консервовані у власному соку чи в соусі бобові — це дуже поживна їжа, яка все одно доступна більшості за ціною. Тому радимо додати цей тип консервів до свого раціону, при чому разом з рідиною: в неї навіть є назва аквафаба, тобто бобова вода, бо в ній багато амінокислот.

 Кукурудза

Теж такий продукт, що варто їсти не лише влітку. Окрім каш (баношу, мамалиги) й кукурудзяного хліба, до раціону варто додати консервовану кукурудзу. Можна додавати її до супів, рису, салатів, тушкованого м’яса. Це і складні вуглеводи, і білок, і клітковина, і антиоксидант зеаксантін.

 Томатні соуси

Річ наче популярна. Вони не без недоліків, адже в них часто додають багато цукру. Проте можна купити просто концентровану томатну пасту, і покращити її самим за допомогою прянощів, бульйону чи води, часнику і моркви. Річ у тому, що пігмент томатів — лікопен — добре переносить нагрівання, ще й стає більш доступним для засвоєння. Цього нам і треба. Аніж купувати взимку дорогі помідори без запаху, краще приготуйте пасту чи печеню з томатною пастою.

 Риба

Це ще одна категорія продуктів, з якою в нас проблеми. То солону купимо, то не хочемо заморочуватися з кістками річкової риби, морська риба — досить дорога. Рибні консерви входять до переліку рекомендованих джерел білка, омега-3 поліненасичених жирних кислот і кальцію (якщо риба з “цукровими” кістками, і ви їх теж їсте).

Рибні консерви зроблені на виробництві, добре запаяні, і тому безпечні. Не завжди їхня ціна комфортна, тож порада така: купуйте рибні консерви гуртом, раз на місяць-два в місці, де ціни відносно доступні. Тобто не в магазині на розі, де продають батон, горілку і закуску з високою націнкою.

 Лечо та інші овочеві страви без розсолу також корисні, бо вони проходять етап стерилізації в банці, тобто не потребують великих кількостей солі й оцту для стримування мікроорганізмів, і з’їдаються повністю, а отже розсіл не “краде” нутрієнти. Якщо ж ви відкрили слоїк, а там пліснява, то викидайте все. Токсини грибків переходять в розчин і труять весь вміст, тож просто викинути трохи запліснявілого — не варіант.

“Подумайте про утилізацію тари. Вона буває або скляна, або металева. Якщо банки чи слоїки можна віддати тим, хто робить домашні закрутки, то бляшанки так просто не прилаштувати. Їх можна помити після використання, скласти в якусь коробку, і відвезти згодом на переробку”, – радить Супрун.

Система Orphus