Ви тут:
здоров’я Суспільство Україна 

Як і чим харчуватимуть дітей у школах та таборах: МОЗ розробило проект постанови

Міністерством охорони здоров’я розроблено проект постанови КМУ «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

«Для того, щоб зробити крок вперед до організації та впровадження здорового харчування для наших дітей, запрошуємо ознайомитися та долучитися до обговорення положень. Тим паче, що світова тенденція говорить про те, що наші діти стали більше їсти шкідливої їжі і менше рухатися. Тому, необхідно зробити дитяче харчування різноманітним та корисним» –  зазначив Віктор Ляшко. 

За його словами, вперше на законодавчому рівні буде врегульовано питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, такими як цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо.

Читайте також: Початкова школа навчатиметься у звичайному режимі, учні 5-11 класів – у змішаному або дистанційному форматах, – МОН

Проектом пропонується:

– заборонити до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м’ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрівобмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;

– змінити структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей;

-планувати частки калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежить від тривалості перебування учня/дитини у закладі та від кількості прийомів їжі.

Детально ознайомитись з нормами харчування, які пропонують у Проєкті можна за посиланням.

Крім того, Віктор Ляшко заначив, що окремо приділено увагу організації харчування відповідно до якого керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку матимуть можливість вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу, іншими словами, впроваджувати кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей, або власними силами закладу.

Система Orphus