Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Ви маєте бути поруч з близькою людиною в реанімації: роз’яснення НСЗУ

Ви маєте право бути поруч. Щоб підтримати та своєю присутністю допомогти одужати. Щоб попрощатися. Просто бути поруч з близькою людиною в реанімації.

“Доступ до відділень інтенсивної терапії (ВІТ) відкрито для родичів і знайомих з 2016 року. Це право регламентовано наказом МОЗ №592”, – йдеться у повідомленні НСЗУ.

Важливо знати: 

-Право на допуск до пацієнта будь-якого віку діє 24/7 і забезпечується закладом охорони здоров’я будь-якої форми власності. 

-Одному відвідувачу дозволяється перебувати біля ліжка пацієнта у ВІТ без жодних часових обмежень. 

-Біля одного пацієнта одночасно можуть знаходитися не більше двох відвідувачів. Усі винятки обговорюються з лікарем. 

-Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків. Але ті, хто не є батьками пацієнта-дитини, мають право на допуск до реанімації лише за умови наявності усної згоди одного з батьків пацієнта-дитини або законних представників.

Також вільний доступ до реанімації передбачає дотримання певних правил. Дотримуватись їх потрібно завжди і особливо – під час пандемії COVID-19

Наприклад: 

Не можна заходити до ВІТ, маючи інфекційне захворювання. Або якщо нещодавно мали контакт з носієм інфекційного захворювання. Також, не варто заходити до палати інтенсивної терапії, якщо відчуваєте себе застудженим, щоб не наражати близьку людину та інших пацієнтів на небезпеку. 

Не можна відвідувати реанімацію у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. 

Категорично заборонено чіпати апаратуру ВІТ, будь-яким іншим чином перешкоджати процесу лікування. 

Дослухайтеся до інструкцій, порад та прохань медичного персоналу. Наприклад, медичні працівники можуть попросити тимчасово залишити палату, якщо виникне необхідність проведення у палаті невідкладних дій медичного характеру. Така вимога медичного працівника є обов’язковою до виконання. 

Потрібно ставитися з повагою до приватності та спокою пацієнта, у тому числі інших пацієнтів, які знаходяться в палаті ВІТ.

“Вільний доступ до реанімації – дуже важливий. Тому ми поставили виконання медичним закладом цього наказу як обов’язковий пункт в умови договору між НСЗУ та лікарнею у всіх пакетах Програми медичних гарантій, де мають бути реанімації”, – зазначили у Нацслужбі.

Перейти до вмісту