Ви тут:
Анонс Оголошення Полтавщина Суспільство 

#Віртуальні_мандрівки_Полтавщиною: у Полтаві запрацювала онлайн-мапа з пам’ятками археології та історії

У Полтавській області уже запрацював інноваційний культурний продукт #Віртуальні_мандрівки_Полтавщиною.   На ресурсі map.codpa.org.ua. розмістили тривимірну онлайн-мапу Полтавської області, на якій зібрали найбільш визначні пам’ятки культурної спадщини.

Серед них:

– пам’ятки археології – унікальні стародавні городища-фортеці давньоруської доби, скіфського та козацького часу, місця древніх міст та поселень наших предків, що населяли Полтавщину від самої появи людства, історичні місця битв та військових баталій, що відбувалися на території Полтавщини,

– інші місцини, що представляють інтерес для людей, які цікавляться краєзнавством і культурно-пізнавальним туризмом.

А також сюди додали 5 унікальних авторських історичних маршрутів:
«Посульський рубіж Древньої Русі»,
«Полтавщина – колиска індоєвропейської цивілізації», 

«Місцями древніх битв»,
«Древнє скіфське «царство»,
«Археологія автострад»,
чотирма з яких можна реально мандрувати, а усіма – віртуально, не відходячи від власного комп’ютера.

“У маршрути ми запровадили можливість map-surfing (меп-сьорфінгу) – тобто на маршрутах ви зможете літати з точки на точку, переміщаючись по меню його складових. Більше 30 об’єктів з майже 50 точок на наших маршрутах мають панорамні сфери високої якості, щоб ви могли оцінити, як виглядає пам’ятка з висоти пташиного польоту. До вашої уваги також дві 3D-реконструкції поховання епохи ранньої бронзи – «воїнське» та «родове» поховання катакомбної та ямної культур відповідно, що було відтворене у візуалізації за реальними комплексами з досліджень Центру.  З цим ресурсом Полтавщина відкриває свій потенціал для туристів з усієї України у форматі нового виду екскурсій – археолого-історичних турів та мандрівок. Проєкт буде для вас цікавим як для складання екскурсій вихідного дня, так і кількаденних вело-автоподорожей”, – розповіли організатори.

До кожного об’єкту також додали унікальні текстові історично-публіцистичні описи (які ви не знайдете у відкритих джерелах), наповнили візитівки об’єктів фотографіями пам’яток і знахідок, подекуди відео.

Цікаво, що кожен з авторизованих юзерів на цьому ресурсі може користуватися базою для створення власних точок і маршрутів.

Додаткові продукти в рамках цього грантового проєкту:

1) комплекс електронних наукових і пам’яткоохоронних досьє на 200 пам’яток та об’єктів культурної спадщини області,

2) 30 сферичних панорам, 10 3D-візуалізацій, 2 3D-моделі реконструкції поховань;

3) 5 авторських туристичних маршрутів пам`ятками археології та історії, розроблених Центром.

Проєктом передбачається:

– створення бази даних для охорони, дослідження та збереження пам’яток області.

– популяризація археологічної спадщини серед населення;

– розвиток потенціалу регіональної історико-культурної спадщини через актуалізацію її значущості для місцевих громад;

– створення можливостей для культурного туризму і активного подорожування регіоном.

В чому інноваційність нашого проєкту?

Інновація нашого проєкту – це розроблена на алгоритмах супутникової карти онлайн-платформа з багатим функціоналом і новітніми можливостями для користувачів. Можливості віртуальних мандрівок користувачів з точки “А” в точку “В” способом “перелітання” по типу платформи Google Earth. Можливості подивитися на всі пам‘ятки по маршрутам з висоти пташиного польоту (30 сферичних панорам і 10 3D-візуалізацій, інтегрованих на мапу). Можливості відкрити віртуальний кабінет пам‘ятки з повним досьє. Можливості будувати власні маршрути за вибіркою об’єктів і так далі.

В чому його унікальність для широкої аудиторії?

Така група пам‘яток культурної спадщини як археологічні та історичні – це нове віяння, новий підхід у форматі популяризації історико-культурної спадщини, розвитку екскурсійної галузі та потенціалу місцевостей. Зважаючи на те, що подібні об’єкти здебільшого розміщені за межами великих сіл та містечок, часом — у мальовничих лісах чи лісостепах Полтавщини, ці стародавні місця (фортеці, майдани, місця битв) ще досі зберегли свою автентичність та являють собою потужний потенційний ресурс для збільшення кількості подорожувань, розвитку громад в культурній сфері.

До прикладу, на території багатьох городищ Полтавської області є ще збережені залишки їх міської фортифікації у вигляді решток стін та ровів, містків, ескарпів, башт, жител, ремісничих майстерень, господарських споруд, колодязів, великої кількості предметів побуту, знарядь праці, господарських інструментів та зброї, прикрас, деталей одягу та багато інших цікавих знахідок. Археологи знайшли в цих місцях різноманітні речі багатьох історичних епох, що стали основою для подальшого визначення ними дослідження нашої культури, її хронології, традицій, вірувань, виробничої діяльності, військової справи, побуту тогочасного українського населення. Вся ця інформація й буде представлена як авторська історична довідка щодо кожного об’єкту як додаткове меню до кожного об’єкту на віртуальній мапі. Відвідувачі зможуть досліджувати видатні місця та відкривати для себе цей унікальний світ пам’яток історико-культурного спадку, не відходячи від комп’ютеру (а в подальшому ― й від телефону, коли, в майбутньому, буде розроблений окремий додаток).

Проєктом буде максимально розкрита інформація про пам‘ятки, і промоцією передбачається поширити інформацію серед суспільства, що «Археологічна спадщина – це круто», і археологічно-історичний туризм обов‘язково треба спробувати!

Яке майбутнє проєкту?

Результатом проєкту буде культурний продукт, що відкриватиме для українців маловідомий тип культурної спадщини (пам‘ятки археології) у вимірі самобутності окремої території – Полтавщини. Культурна спадщина нашого регіону стане більш популярною через сучасну інноваційну розробку інтерактивної мапи. Історико-археологічні маршрути, запропоновані проєктом широкому загалу аудиторії, зможуть привернути її увагу до автентичних ще «незвіданих» туристами місцевостей. Науковці та пам‘яткоохоронці зможуть використовувати продукт для систематизації роботи зі збереження та охорони пам‘яток. Територіальні громади будуть зацікавлені розвитком своєї місцевості, знаючи про значиме культурне та історичне надбання своєї землі.

Мапа буде постійно поповнюватись і розширювати групи об‘єктів, орієнтовно через п‘ять років вона буде містити понад 5000 об‘єктів всієї культурної спадщини Полтавської області. Це стане унікальним і потужним ресурсом для промоції культурної спадщини, розвитку туристичної привабливості регіону.

Фінансування:

Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Українського культурного фонду та Zagoriy Foundation. Центр частково співфінансує реалізацію проєкту.

Довідково.

«Віртуальні мандрівки пам’ятками археології та історії Полтавщини» – проєкт, створений комунальним закладом “Центр охорони та досліджень пам’яток археології” Полтавської обласної ради, є одним з переможців грантового конкурсу Українського культурного фонду у програмі “Культурна спадщина” ЛОТ “Інноваційний культурний продукт” у 2020 році.

Ідея проєкту – унікальна онлайн-платформа з інтерактивною мапою пам’яток археології та історико-культурної спадщини Полтавської області, впроваджена на основі сайту Центру.

На інтерактивній мапі користувачі зможуть віртуально пересуватися, подорожувати туристичними маршрутами та знайомитися з історико-культурним надбанням регіону, зокрема – через віртуальні кабінети оцифрованих пам’яток археології.

Перейти до вмісту