Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні створять Штаб протидії епідемії: Постанова Верховної Ради

20 жовтня під час засідання Верховної Ради проект Постанови про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз №4228. 

Проект Постанови прийнято за основу та в цілому 308 голосами «за», повідомляють у Верховній Раді.

“Кошти для виконання постанови Верховної Ради у держави є. За даними Рахункової палати, станом на 9 жовтня з фонду боротьби з Covid-19 використано 29,8 млрд гривень. Фонд налічує 66 млрд грн”, – повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров’я Михайло Радуцький.

Проєкт постанови Верховної Ради серед іншого передбачає наступне:

– Створення штабу протидії епідемії, який би координував роботу МОЗ, місцевої влади, правоохоронних органів та експертів. Гілки влади мають працювати злагоджено, як одна команда, вирішувати питання в робочому порядку і припинити перекладати відповідальність на інших.

– Створення телефонної «гарячої» лінії, на яку зможе звернутись кожен громадянин. Ми традиційно радимо всім, хто відчуває симптоми хвороби, одразу звертатися до сімейного лікаря. Але насувається сезон ГРВІ, сімейні лікарі просто не витримають навантаження. Завдання «гарячої» лінії надати людині консультацію, алгоритм подальших дій, організувати тестування і навіть просто заспокоїти.

– Організація служби мобільного тестування. Людина з вираженими симптомами коронавірусної хвороби у важкому стані не повинна їхати самостійно здавати тест та інфікувати оточуючих. Мобільні бригади зможуть проводити тести безпосередньо вдома у людей. Одночасно загальна кількість тестувань (ПЛР+ІФА) на добу має бути збільшена до 100 тисяч.

– Відновлення служби невідкладної медичної допомоги на місцевому рівні. Завдання мобільних бригад – водій та лікар загальної практики – надавати допомогу пацієнтам, які лікуються вдома.

– Надання додаткових соціальних гарантій медичним працівникам. Пропонується запровадити виплати у розмірі 15 прожиткових мінімумів (близько 35 тис грн) медичним працівникам у випадку інфікування на СOVID-19. А також розширити перелік осіб, яким виплачуються 300% надбавка до місячної заробітної плати. До цього переліку додати представників немедичних професій бригад екстреної медичної допомоги та всіх працівників медзакладів, які надають допомогу при лікуванні коронавірусної хворобі. Медичні працівники також повинні бути забезпечені безоплатним харчуванням.

– Створення медичних та патронатних служб для забезпечення хворих на самоізоляції усім необхідним. В першу чергу мова йде про літніх та соціально незахищених людей. Їм мають за потреби доставляти їжу, воду та медикаменти, які прописав сімейний лікар.

Перейти до вмісту