Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду: в яких продуктах його найбільше

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. Цей мікроелемент потрібен організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я.

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

? 0–6 років — 90 мкг;

? 6–12 років — 120 мкг.

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу!

Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

 морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

 білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

 морську капусту (ламінарію);

 овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

 фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);

 яйця;

 молоко;

 яловичину;

 волоські горіхи.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Система Orphus