Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Цьогоріч для отримання фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища надійшло 152 запити

До переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2020 році увійшли 56 ініціатив. У лютому обласна рада затвердила виділити на їх реалізацію з обласного бюджету понад 84 мільйони гривень.

Використання коштів – близько 30 відсотків від запланованого. Відчутно вплинуло на стан використання коштів з обласного фонду на природоохоронні заходи впровадження карантинних обмежень.

Про це під час апаратної наради повідомив т.в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Андрій Вергелес.

«Станом на 1 жовтня фактично профінансовано 22 мільйони 329 тисяч гривень. Вони спрямовані на проведення заходів з охорони і раціонального використання водних ресурсів, земель, природних рослинних ресурсів, ресурсів тваринного світу, проведення заходів зі збереження природно-заповідного фонду, раціонального використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів, проведення наукових досліджень, заходів з екологічної освіти та пропаганди», – розповів Андрій Вергелес.

Він додав, що для отримання фінансування у 2020 році до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА надійшло 152 запити на суму понад 224 мільйони гривень.

Читайте також: Людям з підозрою на COVID-19 та контактним особам ПЛР-тести повинні робити безкоштовно, – Олег Синєгубов

Наразі отримано й опрацьовано 9 запитів для фінансування у 2021 році на суму 3,5 мільйона гривень. Андрій Вергелес наголосив, що запити приймаються до 30 листопада.

«Залишається півтора місяця. Заходи, щодо яких подаються запити, мають бути передбачені місцевими програмами охорони навколишнього середовища або обласною програмою. У запитах мають бути надані відповідні обґрунтування, розроблені проєкти, щоб Департамент міг фахово оцінити відповідність заходів, які пропонуються до фінансування, вимогам законодавства, переліку заходів, що можуть фінансуватися з обласного фонду. 9 запитів для фінансування наступного року – це низький показник. Тут вбачається недопрацювання й органів місцевого самоврядування, і голів райдержадміністрацій. Роботу потрібно активізувати, щоб важливі екологічні ініціативи могли бути підтримані й реалізовані», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Очільник області Олег Синєгубов зазначив, що кошти мають використовуватися ефективно, щоб не виникало ситуацій, коли фінансові ресурси виділені, але не використані.

«Надалі на апаратних нарадах заслуховуватимемо всі звіти щодо фінансування програм, які у нас мали бути профінансовані в поточному році. Йдеться про ефективність використання коштів. Якщо обласна рада підтримала їх виділення, кошти надійшли, потрібно забезпечити їх використання. Це вкрай важливо», – сказав голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Перейти до вмісту