Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Треба вивчити ситуацію зі зникненням води в колодязях у жителів Зеленківки і подати пропозиції щодо забезпечення питною водою, – Греков

На засіданні комісії облдержадміністрації з питань охорони довкілля, раціонального використання та відновлення природних ресурсів, яке провів заступник голови Полтавської ОДА Євген Греков, розглянули питання про перевірку законності використання земельної ділянки за межами села Зеленківка Чутівського району.

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Участь у роботі комісії взяв народний депутат України Костянтин Касай.

«До мене як до народного депутата звернулися мої виборці, жителі села Зеленківки Чутівського району. Повідомили, що в них зникла питна вода в колодязях. Коли ми приїхали на місце, вони почали розповідати, що поряд є певний кар’єр, де, на їхню думку, відбувається незаконний видобуток піску. Зазначили, що через це і зникла вода. Ми ознайомилися з документами, які надав сільський голова. Виявилося, що на 22 гектарах за документами орної землі погоджений проєкт поліпшення сільгоспугідь. Але я там побачив видобуток піску з вивозом. Тому ми викликали поліцію, було порушене кримінальне провадження. Люди залишилися без питної води. Це потрібно вирішувати на рівні області. У перспективі – питання будівництва водогону й свердловини», – сказав Костянтин Касай.

Голова Чутівської РДА Тетяна Данільченко розповіла, що на місце події з представниками РДА виїжджали двічі. Під час першого виїзду зафіксували, що відбувається зняття верхнього шару ґрунту й одержали пояснення, що це рекультивація. Правоохоронці повідомили, що проєктом вона передбачена й дозволи є. Приїхавши на місце вдруге, провели фото-, відеозйомку, щоб зафіксувати порушення.

«Було очевидно, що там проводиться не рекультивація ґрунтів, а видобуток піску. Туди насипана щебенем дорога, звідти постійно вивозять пісок на машинах. За нашим запитом місцевий відділ Держгеокадастру надав відповідь, що по цій ділянці був погоджений проєкт землеустрою щодо поліпшення сільськогосподарських угідь і рекультивації порушених земель, але вони під час цього погодження попереджали власника землі, якщо проводитимуться будь-які інші дії, то для цього потрібно отримувати інші дозволи. Наразі на об’єкті роботи не припиняються, відбувається забір піску», – поінформувала Тетяна Данільченко.

Додала, що до поліції Чутівська райдержадміністрація також зверталася, направляла тематичний лист у липні поточного року з проханням провести перевірку на наявність дозвільних документів для розробки кар’єру чи проведення будь-яких робіт на території Зеленківської сільської ради. Правоохоронці повідомили, що за поясненнями власника ділянки, на останній здійснюються роботи з поліпшення сільськогосподарських угідь та рекультивації порушених земель. Тоді порушень екології чи охорони навколишнього середовища працівники поліції не побачили, кримінальне провадження не відкривали.

Читайте також: “Законність використання земельної ділянки в Чутівському районі перевіряють поліція і Держекоінспекція”, – Євген Греков

Тимчасово виконувач обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Андрій Вергелес розповів, що Департаментом відповідні робочі проєкти землеустрою погоджуються лише за умови дотримання певних вимог, вони прописуються у висновку.

«Замовник таких проєктів має суворо дотримуватися всіх вимог. Якщо нині вбачається висока імовірність порушення цих умов, то доцільно провести захід-контроль, який виявить правомірність дій власника земельної ділянки. Екологічна інспекція дасть оцінку проведення цих робіт», – повідомив Андрій Вергелес.

Заступник начальника управління – начальник відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування ГУ Держгеокадастру у Полтавській області Оксана Лещенко поінформувала, що заходи з контролю щодо зазначених земельних ділянок не проводили, дозволи на зняття й перенесення родючого шару ґрунту не видавали й будь-яких звернень щодо отримання цих дозволів до установи не надходило. Було погодження робочих проєктів щодо поліпшення та рекультивації земельних ділянок відділом Держгеокадастру в Чутівському районі.

«Відповідно до статті 64 Закону України «Про землеустрій» авторський нагляд за виконанням умов, зазначених у технічній документації – проєктах землеустрою, зобов’язані здійснювати розробники цієї документації, які мають відповідне кваліфікаційне свідоцтво», – додала Оксана Лещенко.

Екологічна комісія ОДА рекомендувала Державній екологічній інспекції Центрального округу та Головному управлінню Держгеокадастру у Полтавській області провести спільну перевірку фактів, зазначених у зверненні народного депутата України Костянтина Касая, а також у зверненнях й інформації, які надійшли від Чутівської райдержадміністрації.

«Заходи контролю, крім авторського нагляду, лежать у межах повноважень екологічної інспекції та Держгеокадастру. Після підтвердження фактів порушення проведення будь-яких робіт на цих землях, що призводять до зниження родючості чи порушення ґрунтового покрову без відповідних дозволів, нараховуватимуться відповідні штрафні санкції. Крім останніх, екологічна інспекція нараховує збитки, – підсумував Євген Греков. – Також потрібно вивчити ситуацію зі зникненням води в колодязях у жителів Зеленківки і подати пропозиції щодо забезпечення населення питною водою».

Костянтин Касай зазначив, якщо екологічна комісія буде не в силах вирішити ситуацію, він ініціюватиме створення у Верховній Раді України тимчасової слідчої комісії.

Також на засіданні розглянули організаційні питання щодо вивчення екологічної ситуації в межах території розміщення ставків-випарників Кременчуцького НПЗ ПАТ «Укртатнафта» й використання земельної ділянки на території Білецьківської сільської ради Кременчуцького району.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту