Ви тут:
Р Суспільство 

Що таке Чорна п’ятниця та чому про неї говорять усі

27 листопада. У календарі кожного любителя шопінгу цей день позначений як свято, адже саме тоді відбудеться знаменита Black Friday 2020. Вона об’єднає весь світ у божевільному хаосі знижок, покупок і неймовірних пропозицій від усіх популярних магазинів. Як з’явилося це свято та хто першим нарік останню п’ятницю листопада чорною, розповість ця стаття.

Історія всесвітнього розпродажу

Америку недарма називають країною розпродажів, адже саме з неї розпочався шлях Чорної П’ятниці до феєричного захоплення світу. Наприкінці ХІХ століття скромний підприємець Френк Вулворт стрімко втрачав заощадження й прибутки через Американську кризу, що зачепила всіх і кожного. З метою прогодувати сім’ю він вирішив піти на відчайдушний крок: продати всі товари за ціною 5 центів. Дивовижно, але вже ввечері винахідник отримав звичний тижневий прибуток. Так, ідею Вулворта перехопили колеги, а любов до знижок стала національною особливістю американців.

Наступний крок до сучасної Чорної п’ятниці відбувся в середині ХХ-го століття. Уже тоді в США з’явилася традиція наступного дня після Дня подяки поспішати в магазин за подарунками близьким. Ці натовпи людей змішувались з фанатами, що прямували на традиційний футбольний матч, і створювали справжній хаос на вулицях. Саме це явище поліціянти Філадельфії назвали «Чорною п’ятницею».

За останні десятиліття Black Friday поступово змінювалась і поширювалась, допоки не стала організованим всесвітнім розпродажем з неймовірною кількістю відвідувачів. У цей день маркетологи змагаються у винахідливості, а покупці намагаються вполювати якомога кращі товари за мінімальні кошти.

Black Friday в Україні

Попри свою довгу історію, до України Чорна п’ятниця дійшла лише у 2013 році. Перші розпродажі проходили в окремих магазинах, мали невеликий масштаб і обіцяли зовсім невеликі знижки, що контрастувало із ситуацією в США та Європі. Поступово українська Black Friday росла й набувала розмаху, поки останніми роками не стала масштабною акцією по всіх містах країни.

Втім, Чорна п’ятниця в Україні має свої особливості:

  • триває довше, ніж 24 години, а точніше 3 дні або й цілий тиждень;
  • знижки поширюються зазвичай лише на частину товару;
  • активно поширена в інтернет-магазинах, особливо, у Cyber Monday;
  • демонструє майстерність українських маркетологів і їхнє вміння спокушати людей.

Вигоди Чорної п’ятниці

Чому ж усі говорять про Black Friday? Бо це цікаво, азартно та, звісно ж, вигідно! Традиційний розпродаж активно підтримують відомі бренди, що стають доступнішими на один день. Також 27 листопада є початком тривалих різдвяних розпродажів, тому в магазинах можна знайти потрібний розмір і популярний товар у наявності. Так, Чорна п’ятниця дає змогу придбати омріяні навушники, підібрати образ на новий рік і заповнити косметичку патчами з EVA без надмірних витрат.

Найкращі знижки українські роздрібні магазини пропонують на одяг та техніку, і цим варто скористатись. Щоб зробити покупки максимально вигідними та комфортними, заздалегідь сходіть до магазину, приміряйте одяг чи огляньте потрібний товар. Запам’ятайте його ціну до розпродажу та почитайте відгуки. У такий спосіб сформуйте список бажань. Тоді, коли прийде завітна п’ятниця, ви не розгубитесь і зробите лише вдалі покупки.

Особливості свята 2020

Звісно, у передчутті грандіозного розпродажу важливо не забувати про карантинні обмеження. Навряд цьогорічна Black Friday пройде настільки ж грандіозно й масштабно, як зазвичай. Експерти передбачають, що головний акцент магазини зроблять на продажі онлайн, а сама акція розтягнеться на довший період, щоб дати можливість кожному спокійно та безпечно скористатись її перевагами.

Чорна п’ятниця — особливе свято. Це день, коли можна потішити себе подарунками за вигідну ціну або ж перевірити власну силу волі й самоконтроль. Який би варіант поведінки ви не обрали, позначте 27 листопада в записнику та чекайте на всесвітній фурор.

Перейти до вмісту