Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

НСЗУ планує штрафувати медзаклади за порушення умов договору

Національна служба здоров’я (НСЗУ) вивчає можливість розширити застосування штрафних санкцій до медичних закладів, які мають договори зі Службою.

Про це інформує Еспресо.

“Ми вже майже розробили зміни у постанову Кабміну №410. Хочемо запропонувати уряду внести зміни в цю постанову щодо договорів про медичне обслуговування населення, додати туди у нього положення про проведення моніторингу і врахувати можливість інших, у тому числі штрафних, санкцій у випадку, якщо медзаклад буде порушувати умови договору”, – повідомив виконуючий обов’язки голови НСЗУ Андрія Віленського.

За його словами, такі зміни дадуть НСЗУ можливість отримати більш гнучкі інструменти впливу на заклади охорони здоров’я, зокрема, коли вони вимагають від пацієнтів оплати за медпослуги.

При цьому Віленський підкреслив, що НСЗУ зможе застосовувати такі інструменти у випадку, коли розрив договору НСЗУ з цим медзакладом неможливий, у тому числі, коли мова йде про обласні онкологічні центри.

“Розірвання договору з НСЗУ – достатньо складна для реалізації опція. Наприклад, якщо ми говоримо про онкологічні центри, які є регіональними центрами з надання спеціалізованої і високоспеціалізованої меддопомоги по цьому профілю, важко уявити, що ми припиняємо договір з ними і тисячі пацієнтів будуть позбавлені можливості отримати медпослугу”, – пояснив Віленський.

Разом з тим, він додав, що НСЗУ зверталася у правоохоронні органи у зв’язку зі скаргами пацієнтів на вимоги оплати у медичних закладах. Зокрема, зауважив, він приклади кримінальних справ по цьому пункту є в Івано-Франківській області. НСЗУ направила близько десяти повідомлень по цих випадках і вже є певні рішення.

Перейти до вмісту