Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщину прибули спостерігачі місії ОБСЄ за місцевими виборами

Полтавську облдержадміністрацію відвідали довгострокові спостерігачі за виборами з бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі ОБСЄ/ БДІПЛ.

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Сандра Гейл і Джермен Амоні з Канади зустрілися з першим заступником голови Полтавської ОДА Дмитром Луніним і розповіли про оцінку перебігу виборчого процесу на Полтавщині, яку здійснюватимуть іноземні фахівці.

«Країни-учасниці ОБСЄ направили до України 66 довготермінових спостерігачів, які з 28 вересня міжнародними групами розміщені по всій країні, – розповіла Сандра Гейл. – Ми будемо працювати на Полтавщині, і наступного тижня почнемо відвідувати область, зустрінемося з представниками державних органів і політичних партій, а також із громадськістю та ЗМІ. Попередній звіт зі спостережень за передвиборчим процесом представимо незабаром. А нині вирішується питання, чи приїдуть до України короткотермінові спостерігачі за кілька днів до виборів 25 жовтня. Адже пандемія коронавірусу внесла свої корективи в роботу».

Місія проведе оцінку виборів щодо відповідності до зобов’язань перед ОБСЄ та інших міжнародних зобов’язань і стандартів демократичних виборів, а також національного законодавства. Спостерігачі стежать за реєстрацією кандидатів, проведенням передвиборчої агітації,  роботою адміністрації та відповідних державних органів; законодавством, пов’язаним з виборами, та вирішенням суперечок, пов’язаних з виборами.

«Реформа децентралізації в Україні завершується. Зокрема, в Полтавській області новостворені 60 ОТГ. І ці місцеві вибори, мабуть, найважливіші за всю історію країни. Дуже важливо, щоб вони пройшли демократично і до влади прийшли саме ті лідери, яких оберуть громади, – зазначив Дмитро Лунін. – Наше головне завдання, щоб голосування пройшло демократично, без порушень законодавства і правопорядку. В умовах епідемії додається ще один аспект – збереження здоров’я виборців».

Представники місії ОБСЄ обговорили умови проведення виборів в умовах пандемії COVID-19: дотримання карантинних вимог і водночас рівні можливості агітації для всіх кандидатів.

У ході своєї роботи місія ОБСЄ опублікує попередній звіт. Наступного дня після виборів, виступить із заявою про попередні висновки на прес-конференції. БДІПЛ опублікує остаточний звіт про спостереження приблизно через два місяці після закінчення виборчого процесу.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту